Matilda tipsade om det här fröknäcket och sa att det var väldigt gott med brieost på. Men äter man bara vegetariskt så är brieost något man får leva utan… Eller..?
Recept på vegansk ”brieost”
200g Jeezly (astrid & aporna original)
1 dl iMat havregrädde
0,5 burk på mackan (Otaly)
salt
olivolja
Hacka jeezlyn i små bitor och koka ihop med iMaten och en nypa salt i en kastrull, rör om tills allt smällt ihop. Ta av från plattan och rör ner en halv burk på mackan. Smörj en skål (här gäller det att välja en som har en bra form utifrån hur man vill att ”brien” ska se ut), med olivolja, häll upp blandningen och ställ in i kylen 6-7 timmar eller över natten.
Receptet har florerat i Fb-gruppen ”vad lagar du för veganmat idag” men vet inte vem grundaren är.
Jag rostade några valnötter och ringlade lite agavesirap över
Recept på glutenfritt fröknäcke
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
2 dl majsmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
Blanda solrosfrön, sesamfrön, majsmjöl och salt, tillsätt olivolja och kokande vatten och rör ihop. bre ut ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper, den räckte till två plåtar för mig. in i ugnen 1 timma på 150 grader. Bryt i bitar
Tyckte det blev väldigt gott, och med en klick fikonmarmelad så kände man knappt någon skillnad. Nästa gång ska jag prova göra med en mer smakrik ost, har en som smaker lite mögel, kan nog bli bra det också
3 Comments
Åhh! Så gott det ser ut! ?
Det blev det, kul att testa lite nya saker!
Tack för det här receptet. Jag har lagat den många gånger, och den är numera en klassiker på mitt julbord