Baka & äta Blogg Recept

Tzay tacos

februari 18, 2018

Jag fick så fina liljor av min vän Nazanin och hennes dotter Mika som var här i veckan. När jag hämtade dom vid tåget så frågar jag Mika, som är 3,5 hur hon mådde och hon svarade ”bra, hur är det med dig?”, då slog det mig att jag har aldrig varit med om att ett barn (speciellt inte en treåring!) frågar tillbaka hur man mår. Så himla gulligt! Jag borde uppfostra mina barn bättre…

 

Som jag skrev på Insta så älskar Naz kyckling och jag ville därför laga något som påminde om det fast veganskt och då är Tzay ett bra alternativ. Men så blev jag själv sugen på att göra en variant av fisktacos så det blev någon blandning. Fast Tzaytacos då.

Recept på Tzaytacos (4port) med mangosalsa, avokadokräm och syltad rödlök:

Gör marinaden och den syltade rödlöken i god tid eftersom det behöver stå och dra.

Syltad rödlök

1 dl ättiksprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

Rödlök

Koka upp ättiksprit, socker och vatten, låt svalna. Skär rödlöken i skivor, cirklar eller halvcirklar. Lägg löken i en glasburk med lock och fyll på med lagen. Håller i kylskåp i ca två veckor.

Fileerna

1 frp Tzay fileer naturell

3 msk olja

1 pressad vitlök

ca 1,5cm riven ingefära

limesaft från 1/2 lime

1/2 tsk lökpulver

1/3 tsk gurkmeja

1 dl Panko

Blanda i ordning alla ingredienser förutom pankon, skär fileerna i strimlor och stoppa i dom i en påse. Häll över marinaden, gugga runt och låt ligga i kylskåpet så länge som möjligt. När allt annat är klart så doppar man dom i panko innan man steker i rapsolja. Det lossnade väldigt mycket panko när jag stekte, så nästa gång ska jag prova köra i ugnen. Då sköter som ju sig självt medan man gör resten. Bara lägga dom i en form och strö över panko. Och ja inte vet jag, köra på 200C i 15 minuter kanske, så det blir varmt och pankon får lite färg bara

Avokadokräm

2 avokado (eller fler)

1 dl äggfri majonäs (tex coop x-tras lättmajo)

1tsk sriracha

1 vitlök

Mosa avokadon, ha i majonäs, sriracha och pressa i vitlök. Ta i lite i taget och smaka av om du vill ha strakare eller svagare

Mangosalsa 

fryst mango

1/2 röd chilli

koriander (färsk eller fryst)

lime

Tina mangon, finhacka chillin och koriander och blanda ihop. Pressa över lite lime. Jag brukar ha i rödlök också men glömde det och det gick fint ändå. Använder man fryst mango så är den lite geggig i sig, annars kanske man vill tillsätta lite olja.

Servera i salladsblad.

Jag hade köpt lite veganchoklad till dom, som jag tänkte att dom kunde äta på tåget när dom åkte hem till Norge idag. Men glömde bort att ge det. Den gröna med hasselnötter är min favorit, och nougaten provade jag för första gången nu, tyckte den smakade som nötkräm fast i fast form.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Naz Foyston februari 18, 2018 at 9:49 e m

    Men vaaaaa choooooklad som du glömde ge mig?!? ;( hehe näää det är ok, men jag förväntar mig det till nästa gång då! 😉
    Tusen tack för den mysiga kvällen och middagen och skjutsen fram o tillbaka <3 Vi saknar er redan! Hihi tack, ja hon är en rolig än hon, ikväll vid läggdags precis när jag skulle läsa en bok säger hon: Men kan vi ha en diskussion först och sen läsa bok?
    Hon sa precis den meningen. Jag frågar vad hon vill diskutera och hon gör en ”vuxen gest” med sin hand och säger: Men hur är det på ditt nya jobb då, går det bra? Och så tittar hon riktigt intresserat på mig och väntar svar. (Syftar på nya hemmakontoret/smycken) Hahaha 🙂 Så söt men nu vill man ju bara bromsa tiden lite, känner det här måste vara den bästa/gulligaste åldern nästan!

    • Reply Elin - Studio Elwa februari 19, 2018 at 7:29 f m

      Hahaha, men gulle! Asså, hon är helt otrolig. Så lillgammal, fast på ett gulligt sätt! Som när hon gav mig blommorna och ba ”Jag tror du kommer älska dom”. Jag lovar att köpa med mig choklad nästa gång vi ses! 😘

    Leave a Reply