Blogg Hemma hos oss- Kök Renovering

Nya köket – köksrenoveringen klar

augusti 20, 2019

Köket är klart! Det har ju varit nästan klart väldigt länge, men det gick alldeles för bra att laga mat utan fläkt och orken efter all renovering tog liksom slut, så det drog ut på tiden. Men nu är allt på plats så jag kan äntligen visa er slutresultatet. Bortsett från lister då, men det är ju sånt man sätter upp när man flyttar…

Såhär såg det ut innan:

och såhär ser det ut nu

Det som tog längst tid var att besluta om vi skulle göra om köket eller inte och nu när jag ser bilder på det gamla får jag typ rysningar. Det var så hemskt. Det såg rätt fint ut på bild i väl valda vinklar, men i verkligheten var det verkligen sunkigt. Ja, ni ser ju bilden ovan. När det väl var bestämt tog det ca 1 timma att göra alla val. Nya köket kommer från Birch and wood och dom gav förslag på rökt ek och jag tyckte det kändes perfekt eftersom jag visste att jag aldrig skulle kunna bestämma en färg.

Vi bytte plats på kyl/frys och diskho och skippade överskåp för att det skulle bli mer öppet, hade kyl och frys varit kvar där dom stod från början hade det blivit som en vägg till höger och inte känts lika luftigt. Vi sparade in på vitvarorna och köpte dom från Ikea. Ung och micro är våra gamla som vi redan hade, men kyl/frys, spishäll och fläkt kommer därifrån.

Eftersom vi inte har överskåp så behövde vi maxa förvaringen med en stor köksö, den är helt fyrkantig med fyra 60cm skåp. Vi var så nojiga över att den skulle bli för stor då rekommendationen på avstånd mellan köksö och bänkskåp är 120cm, men vi fick ta 110cm på ena sidan och ännu mindre på andra sidan precis där man går förbi vedförvaringen. Men det funkar hur bra som helst så jag är väldigt glad att vi gjorde den så stor.

För att det skulle bli så enhetligt som möjligt så har vi bara skåp/lådor som är 60cm, det gick såklart inte jämnt ut så vi satte distanser på 2cm mellan varje skåp för att få mindre passbitar och dö-yta. Och för att det blev snyggt såklart. Det är nästan bara lådor, vilket är superpraktiskt, man får så bra överblick på vad som finns till skillnad från när man har skåp. Plus att barnen når allting själva. På gott och ont kanske. Kyl och frys är inbyggda och vi har valt att göra dörrarna hela vägen upp till taket, trots att kyl/frys inte är så höga. Så det finns en yta där för att ställa sånt som sällan använda, alternativet hade varit att ha skåpsluckor ovanför, men jag tyckte det var snyggast såhär. Hörskåpet och diskmaskinen ser också ut som två lådor, trots att det inte är det, bara för att får ett rent intryck.

Bänkskivan är i kvarts och heter Noble Ivory White och kommer från House of design. Diskhon är från Blandaren kommer från Nivito och diskhon från Blanco.

Alla skåp och lådor har pull grep, det vill säga fasta handtag på luckorna. Det valde jag inte bara för att det är snyggt utan också för att det känns omöjligt att välja handtag, så då slapp jag det.

Planen är att sätta in ett fönster till hallen över diskhon. Får se om det någonsin blir av… Uppe i högra hörnet ser ni också rester av den rivna väggen som ska fixas. Golvet kommer från Baseco och kommer få ett alldeles eget blogginlägg så småningom.

För att spara in på några kostnader så gjorde vi så mycket vi kunde själva och tog bara hjälp på dom grejerna vi inte vågade, som att såga till socklarna och sånt som vi inte hade tillräckligt bra verktyg för. Måste säga att det är typ ett heltidsjobb att projektleda och se till att allt skulle klaffa med elektriker och rörmokare som ställde in i sista stund och i vilken ordning som är smartast att göra allt i. Totalt var vi utan kök i 1 månad, vilket ändå känns väldigt smidigt. Måste också ge cred till snickarna som vi använde via Birch & wood som var otroligt duktiga, noggranna och snabba!

Vi letade som galningar efter snygga el-uttag och hittade tillslut Switchbox och dessa i mörkt trä som passade perfekt till köket! Lamporna över diskhon kommer från Globen lighting och den över köksön från Örsjö belysning.

 

Ni förstår att vi är nöjda va?!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Sabbe augusti 20, 2019 at 8:55 e m

  En sån fantastisk förändring! ✨ Blev så snyggt och praktiskt. ?? Där skulle man vilja hänga hela tiden! ?

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 21, 2019 at 5:32 f m

   Tack, blev verkligen en förbättring!

 • Reply Emelie augusti 21, 2019 at 8:09 f m

  Såå fint!! ??

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 21, 2019 at 10:21 f m

   Tack!!!

 • Reply AnneLinn augusti 24, 2019 at 7:27 e m

  Så otroligt snyggt? vilken färg har du på väggen och har du målat med något speciellt vid häll och ho?

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 26, 2019 at 10:03 f m

   Tack! har målat med F7.04.77 från Nordsjö, med matt väggfärg som egentligen var tänkt till hallen men fick lite över så blev samma här. Så inte anpassad för kök, men har inte varit några som hest problem att torka av 🙂

 • Reply Anna María augusti 26, 2019 at 10:11 f m

  Elin så jävla snyggt!! Känns helt bananas att det är samma rum som innan. Och vad härligt med en så maxad köksö! Superfint, allt!

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 26, 2019 at 10:38 f m

   Åh tack snälla, är så himla nöjd! <3

  Leave a Reply