Hemma hos oss - Vardagsrum/Matrum

Jotun Lady Minerals

maj 23, 2016

När Jotun i början av året släppte sin nya mineralfärg, Jotun Lady Minerals, så vart jag superpeppad. Det  är en färg som ger kalkade väggar, dvs lite flammigt och ojämt, men som nu alltså finns färdigblandad till skillnad från all annan kalkfärg. Eftersom jag varit sugen på att måla bort det vita i vardagsrummet/matrummet ett tag men som vanligt inte kunnat bestämma mig, och då det finns tre anslutande rum att ta hänsyn till, så kändes den här perfekt. Det blir ombonat och ger lite struktur, samtidigt som den är helt neutral och inte krigar om uppmärksamheten med tapeten i köket. Det känns som en blandning av att vara i en borg och väggarna min mamma målade i min storebrors rum på 90-talet. Ni hör ju själva hur snyggt det låter… Jag hade tänkt målat klart allt innan jag bloggade om det men ni vet ju hur tråkigt det är att måla det där allra sista, och speciellt när man redan åkt en andra gång för att köpa en annan färg till öppna spisen, som man trodde skulle räcka till listerna också. Det gjorde det inte.

Man målar med pensel så lite trött i armen blir man, men då är det bara att fortsätta måla med den andra handen för man ska nämligen måla precis så som någon under 5år skulle gjort, dvs kors och tvärs och hur som helst, desto vildare desto bättre. Hade det inte varit för att man måste ha skyddsglasögon av någon anledning så hade det varit ett ypperligt tillfälle för barnarbete. Viktigt att tänka på för att det inte ska bli ”ränder” är att man börjar måla i ett hörn och arbetar sig diagonalt, då blir överlappningen av färgen på diagonalen och väggen ser inte randig ut. Små penseldrag blir mer flammigt och långa blir lugnare. Jag gjorde ganska korta, men tycker att det blev lagom flammigt ändå, inte alls för mycket. Det bästa med färgen är att man bara behöver måla en gång, om man är nöjd med resultatet det vill säga. Det näst bästa är att spikhålen som man spacklat igen inte syns lika tydligt, nu var jag visserligen sjukt noggrann, men det är jag nästan alltid och det blir ändå fult där man spacklat när man målar med vanlig färg tycker jag.

unnamed-71

Såhär ser det ut när färgen torkar, den är alltså väldigt mycket mörkare innan den är torr.

unnamed-61

Såhär blev det när det vart klart, tyvärr syns inte det flammiga så tydligt på bilderna. Öppna spisen är målad i samma färg, varmgrå, men med vanlig väggfärg istället för mineralfärgen. Bollade med personalen på färghandeln och dom sa att det gick att använda mineralfärgen på öppna spisen, men eftersom vår är knottrig så visste vi inte om resultatet skulle bli så bra. Så jag safe:ade och köpte väggfärg. Målade även med den i trappen ner till tv-rummet där barnen ofta drar sina kladdiga händer, eftersom mineralfärgen inte är så tålig för avtorkning. Färgen räckte som sagt inte till golvlisterna, eluttag och luftvärmepumpen (Jonas är inte helt med på att måla den än dock men jag jobbar på det), och så har jag inte bestämt än hur jag ska göra med vedförvaringen och runt fönstren än.

unnamed-63 unnamed-64 unnamed-66 unnamed-68 unnamed-69

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Robin juli 22, 2016 at 10:05 f m

  Superfint! Vilken ton använde du av lady minerals?

  • Reply admin juli 27, 2016 at 4:00 e m

   Tack! Jag har målat med varmgrå, är väldigt nöjd!

 • Reply Malin december 4, 2016 at 10:39 e m

  Hej! Så himla fint! Jag är själv i full gång med spackling och slipning för stunden och hoppas kunna börja måla i slutet av veckan. Blir dock lite avskräckt av alla Jotuns ”måsten” när det gäller förarbete. Använde du kvist- och spärrlack eller fäste färgen ändå på spackel? Målade du ett lager wonderwall innan kalkfärgen? Jag är en rastlös själ och vill liksom bara köra igång genast, helst igår!

  • Reply Elin - Studio Elwa december 4, 2016 at 11:38 e m

   Hej! Tack! Jag måste missat alla måsten, jag gjorde inget av det och har inte hört talas om det heller fast jag tyckte att jag läste jättemycket och såg deras video flera gånger om hur man skulle göra innan jag målade. Nu var våra väggar vitmålade när jag målade om, så jag spacklade bara en hel del hål, men både på vägen och spacklet fäste färgen utan problem. Om du har bredspcklat alla väggar så skulle jag dock grunda med en grundfärg först (gärna bruten i samma kulör) så väggen inte suger så mycket, eftersom det är en ganska dyr färg. Jag tyckte färgen var toppen, dels för att man bara behöver (om man är nöjd med resultaet) måla en strykning och för att färgen är lite tjock i sig så man ser inte kanter och missar från spacklet, som jag annars tycker är helt hopplöst. Förstår dig, jag är likadan. Lycka till!

  • Reply Elin - Studio Elwa december 11, 2016 at 5:13 e m

   Hej igen! Nu kanske du redan har hunnit måla, men jag målade precis med den här färgen igen men i en mörkare kulör och då blev det mörka fläckar där det var spacklat, vet inte om det rättar till sig när det torkat helt, men kanske säkrast att måla med en annan färg över där man spacklet innan man målar

  Leave a Reply