Återbruk DIY

Drivveds-look med hemmagjord bets

oktober 9, 2016

Perfekt slitna rustika brädor är inte så lätt att få tag på, men jag har ett tips hur man kan få nytt trä att se gammalt ut och få en drivveds-look genom att göra en hemmagjord bets. Det finns ju drivveds-bets att köpa, men jag brukar göra min egen, då den görs på sånt som ofta redan finns hemma. Det är samma bets som jag för flera år sedan betsade bockbenen till mitt skrivbord med och jag gillar den färgen. Min plan var att bygga ett bord av brädor och bockben men så sprang jag på det här på Ikeas fyndhörna.

Det här behöver du till betsen:

Äppelcidervinäger

Stålull

Burk med lock

Te

Vatten

Pensel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg stålullen i en burk och fyll på med äppelcidervinäger så den täcks, sätt på locket och låt stå i några dagar. Jag väntade 2 1/2 dygn.

Jag ville att bordet skulle kännas lite slitet så jag tog hjälp av barnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda sen starkt te. Jag tog fem tepåsar på ca en kopp (typ 2dl kanske) med varmt vatten och avslutade med en tepåse med löste från Teadventskalendern, tänkte att det kunde bli ojämna märken om man lät tebitarna ligga kvar, men vet inte om det blev någon skillnad direkt. Pensla på och låt sen torka. Tänk på att täcka underlaget, det droppar lätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När det torkat borstade jag bort te-resterna och penslade på stålullsblandningen. Sen är det bara att vänta, det mörknar mer och mer varteftersom. När det torkat kan det säkert vara bra att lacka så det blir lite tåligare. Det ska finnas matt lack på sprayburk, som jag tror vore perfekt för ändamålet, men har inte testat det själv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Sabrina Wallin oktober 9, 2016 at 7:01 e m

  Wow! Vilket bra resultat! ?? Måste testas!

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 10, 2016 at 5:43 e m

   Ja det blev toppen, så det tycker jag att du ska!

 • Reply Denise oktober 20, 2016 at 5:45 e m

  Så fint! Och bra tips!
  Har du kapat skivan på längden?

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 23, 2016 at 9:31 f m

   Tack! Nej, den var så ”kort”

 • Reply Caroli e maj 16, 2017 at 3:19 e m

  Hur lång tid tog det att torka? Och är det ett lager du använt dig av? Jättefint!!

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 16, 2017 at 7:33 e m

   Hmm, nu var det så längesen jag gjorde den, men skulle nog säga att man ska vänta ett dygn innan man lackar (lackar man inte så går det inte att torka av) Tack!

 • Reply Susanna oktober 23, 2017 at 2:15 e m

  Så fint! Detta ska testas. Vad har du för färg på väggen?

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 23, 2017 at 7:20 e m

   Tack! Det är målat i ”varmgrå” från Jotun Lady minerals

 • Reply Jenny juli 20, 2018 at 6:22 f m

  Hej. Går det bra med vanlig svinto? Den innehåller tvål?! Eller bör man tvätta ur den först. Min blandning mörknar inte i burken…
  Tack för bra inlägg om ?

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 7, 2018 at 7:30 f m

   Hej! Lite sent svar, men tror det ska funka med svinto (utan att skölja ur), har för mig att någon som testat skickade en bild till mig på resultatet

 • Reply Emma augusti 11, 2018 at 3:27 e m

  Hej! Undrar bara om det är skrivbordet Kullaberg från IKEA som du använt? Ser ut som det, dock utan ”korset” vid benen. Hur som helst, underbart vackert!

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 14, 2018 at 8:35 f m

   Hej! Japp det är det bordet jag använt, hittade mitt i fyndhörnan och då fanns inte korset kvar. Kul att du gillar!

 • Reply Johanna mars 12, 2019 at 7:16 e m

  Hej. Vad roligt att jag ramlade över din sida, när det är precis så här jag tänkt göra med mitt skrivbord(också kullaberg). Undrar om du slipade bordsskivan innan du hade på blandningen eller om det funkar trots en lackad yta?

  • Reply Elin - Studio Elwa mars 13, 2019 at 3:41 e m

   Hej! Va kul! Det här bordet var obehandlat så det behövdes inte slipas, om det är lackat måste du slipa först. Lycka till!

 • Reply Nathalie oktober 29, 2019 at 3:09 e m

  Luktar bordet av vinägern efter?
  Hur mkt vinäger/vatten ska det vara?

  • Reply Elin - Studio Elwa november 3, 2019 at 7:26 e m

   Nä det luktar inget, har inga mått utan bara så mycket så det räcker till det du ska betsa 🙂

 • Reply Karina mars 9, 2020 at 8:52 f m

  Va fint! Hur fick du det så brunt? När vi testat blir det nästan svart av vinägern. Vet du varför? Kan man stoppa processen vid en viss färg?

  • Reply Elin - Studio Elwa mars 15, 2020 at 3:26 e m

   Tack! Hmm, den har alltid blivit brun när jag gjort. Det går inte att stoppa mitt i själva processen, men testa antingen att låta stålullen ligga kortare tid i vinägern eller att blanda svagare te nästa gång

 • Reply Annica Lundström oktober 17, 2021 at 9:12 f m

  Hej
  Penslade du på teblandningen först och sedan vinägerblandningen?

  • Reply Elin - Studio Elwa april 8, 2022 at 4:23 e m

   Precis

 • Reply Johanna april 17, 2022 at 3:53 e m

  Jag provade detta idag på en obehandlad bit trä och det fungerade hur bra som helst. Blev en härligt mörkbrun nyans. Trät jag betsade var mycket ljust från början.

  • Reply Elin - Studio Elwa november 9, 2023 at 9:43 e m

   Va kul att det blev bra!

  Leave a Reply