Återbruk DIY

Sy din egen sängkappa

april 10, 2016

Det är inte så att jag inte kan sy, men jag tycker inte att det är så roligt. Det är så mycket som ska sicksackas och fållas och hållas på, som tar tid, men som i slutändan inte ger något synligt resultat. Så jag föredrar att göra det så snabbt och enkelt som möjligt, så här kommer en guide på hur jag fusksydde min sängkappa. Kanske inte så mycket fusk, för jag syr ju, men jag tog den enklaste vägen jag kunde komma på.

Så jag köpte några av dom billigaste gardinerna på Ikea. Det finns också linnegardiner om man vill ha det, men eftersom dom är dyrare så kändes det som att jag lika gärna kunde köpa en färdig sängkappa i så fall. Vilket jag visserligen inte kunde eftersom vår säng är högre än standard, men ändå. Ska jag göra jobbet själv så vill jag åtminstone komma undan billigt. Ännu bättre hade det ju varit om jag haft några gardiner hemma som hade funkat. I alla fall, jag ska alltså föröka förklara hur jag gjorde när jag sydde denna sängkappa, och det är såklart bara att fråga om något är oklart!

Det här behöver man:
Gardiner (2 längder, i mitt fall 250x145cm per längd)
Rynkband (lika långt som gardinerna blir när dom är ihopsydda, i mitt fall 8m)
Lakan (kommer inte synas, så ta bara något gammalt)
Sytråd
Sax
Symaskin (helst)

Såhär gör man:

 1. Lägg ut gardinlängderna, vik dom på längden och klipp så du får fyra långsmala delar. Man behöver inte ens vara noggrann för den klippta delen kommer inte synas sen. unnamed-18
 2. Klipp bort veckbandet (gardinupphängningsdelen) och sicksacka alla klippta kanter.  unnamed-19
 3. Lägg delarna rätsida mot rätsida, nåla och sy ihop kortsidorna.Fortsätt till alla delar är ihopsydda till en lång. Viktigt att man syr så den fina fabrikssydda kanten på långsidan hamnar på en och samma sida, så kappan blir snygg nedtill sen. unnamed-20
 4. Mät sen från snyggkanten och upp, lika långt som det är från golvet till sängkanten (under bäddmadrassen) och sätt en nål. För att inte sömmarna ska synas på kappan sen så har man nålen som en riktlinje att hålla sig ovanför. Vik den överflödiga biten ovanför nålen en gång eller flera gånger om det behövs och sy sen dit rynkbandet. Det behöver bli en liten bit kvar ovanför rynkbandet till att sy fast i lakanet sen. unnamed-23   unnamed-24
 5. Ta bort bäddmadrassen och lägg ut lakanet på sängen. Jag tog ett som barnen ritat på, det fungerar även med oritade lakan, men det är ju klart bäst att ta något begagnat. Lakanet behöver inte heller vara i samma färg som själva kappan då den inte kommer synas, syr man i något genomskinligt tyg så kan man ju klippa i lakanet så det inte sticker ner någonstans. unnamed-25
 6. Dra i trådarna på rynkbandet och fördela rynket och nålade fast kjolen på lakanet.  unnamed-26
 7. och sist, sy fast kjolen i lakanet, antingen för hand eller på maskin.  unnamed-22
 8. Tada! Sänkappan är färdig!
  Sy din egen sängkappa

Se även hur du enkelt syr ett kuddfodral här

You Might Also Like

52 Comments

 • Reply Sabrina Wallin april 14, 2016 at 8:01 e m

  Så bra med steg för steg bilder! Blev ju jättefint!

 • Reply Sabrina Wallin april 14, 2016 at 8:02 e m

  Lycka till nya bloggen! ?❤️

 • Reply Nina juli 3, 2016 at 5:42 e m

  Hur stor är sängen på bilderna?

  / Nina

  • Reply admin juli 10, 2016 at 6:48 e m

   Den är 160x200cm

 • Reply Pernilla juli 22, 2016 at 1:49 e m

  Oh så tydlig och bra beskrivning! ? Vår säng är för hög för standard-sängkappor, så detta blir nästa hemmafix-projekt!

  • Reply admin juli 27, 2016 at 3:59 e m

   Åh va kul att höra, lycka till!

 • Reply Jennifer Sahlin september 1, 2016 at 11:12 f m

  Får jag fråga vilka gardiner du använt? Om du kanske skulle kunna länka dom 🙂

  • Reply admin september 2, 2016 at 7:58 f m

   Det är Vivian från Ikea. Jag har länkat, om du trycker där det står gardinerna =)

   • Reply Jennifer Sahlin september 8, 2016 at 12:10 e m

    Vart är dem beige sängkläderna köpta även? Väldigt intresserad!

    • Reply admin september 10, 2016 at 5:34 e m

     Dom är också från Ikea 🙂

 • Reply V september 13, 2016 at 5:14 e m

  Hur hög är din säng? =)

  • Reply admin september 13, 2016 at 8:22 e m

   Under bäddmadrassen är den ca 55cm

 • Reply Johanna september 28, 2016 at 2:29 e m

  Hej!
  Å vad bra och så himla snyggt! Letar sängkappa till min 140 säng.. Det är inte lätt kan jag lova. Vad tror du jag behöva för längd på mina längder? Blir lite snurrig eftersom jag har andra mått.. 😉

  Tack på förhand,

  Med vänlig hälsning
  Johanna

  • Reply Elin - Studio Elwa september 28, 2016 at 6:25 e m

   Hej Johanna!
   Du kan använda exakt samma mått, vår säng är 160cm så det kommer bara bli någon mer rynka, men ingen synlig skillnad på bara 20cm. Däremot kanske din säng skiljer sig på höjden men det är ju bara att mäta. Lycka till!

   • Reply Johanna september 29, 2016 at 7:49 f m

    Tack så mycket 🙂 Nu bär det av till IKEA. Ha en bra dag!

    • Reply Elin - Studio Elwa september 29, 2016 at 9:23 f m

     Va kul, lycka till! Jag ska nog också till Ikea idag 🙂
     Detsamma!

 • Reply Mona oktober 28, 2016 at 1:13 f m

  Super snygg
  Har du använt dubbel tyg eller så för de ser ut som att kappan är i tjockare material en gardinerna ser ut.
  Tänker bara så man inte ser igenom tyget om jag skulle vilja ge mig på vit färg kanske

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 28, 2016 at 7:07 e m

   Tack! Nej faktiskt inte, tyget är väldigt tunt men det funkar, man ser inte igenom det

 • Reply jette januari 26, 2017 at 2:05 e m

  Så himla bra beskrivet! Ska ge mig på detta också! Så fint det blev hos dig!

  • Reply Elin - Studio Elwa januari 28, 2017 at 2:04 e m

   Tack! Va kul, hoppas det går bra!

 • Reply Malin april 11, 2017 at 9:00 f m

  Tack för inspo! Blir nästa projekt. Min säng är dock 180 cm, kan jag använda 8 meter oxå?? Hur har du gjort vid huvudändan? Ser det likadant ut?

  • Reply Elin - Studio Elwa april 17, 2017 at 8:50 f m

   Va kul! Du kan absolut köra på samma mått. Vid huvudändan har jag inte gjort något eftersom det inte syns, bara lakanet som jag sydde fast kappan i som går ner en liten bit. Men om du vill ha kappa där också så behöver du mer än 8m

 • Reply Angel april 14, 2017 at 8:33 e m

  Hej! Någon som är duktig på att sy en sängkappa som denna till mig? Betalar så klart! Kram Angel 🙂

  • Reply Elin - Studio Elwa april 17, 2017 at 8:52 f m

   Hej! Den här klarar du att göra själv, jag kan inte sy och jag fick ihop det ändå!

 • Reply Moa april 21, 2017 at 8:50 e m

  Hej! Kan verkligen inte sy men jag ska köpa en ny säng och vill verkligen göra en sängkappa. För det första är det en 120 säng jag ska köpa. Kan jag ha samma mått tror du?
  Sen hade jag också tänkt att köpa samma gardiner som dig. Räcker det med ett ”paket” med 2 gardiner eller har jag missuppfattat..?

  Sen en annan fråga, i steg 1 ska man klippa gardinen så det blir fyra långsmala delar. Jag har kollat upp att gardinen är 145 cm bred. Innebär det för 1 gardin eller 2 gardiner? Med tanke på hur brett man sen ska klippa..

  Samt en sista fråga. I steg 3 ska man nåla och sy ihop kortsidorna vilket jag tolkade som att man skulle lägga alla långsmala delar på varandra och sy ihop dom tills jag läste ”ihopsydda till en lång”. Innebär det då att jag ska sy ihop en långsmal del med en, sen nästa och sen nästa så att den blir jättelång?

  Förlåt för många frågor. Älskar din blogg!

  • Reply Elin - Studio Elwa april 25, 2017 at 2:44 e m

   Hej! Kul att höra att du ska testa sy en! Testa med samma mått (den kommer ju bli lite rynkigare bara), och om du sen när du nålar fast den i lakanet tycker att den blir för rynkig så kan du ju klippa av den då eller dra den runt hela sängen, dvs vid huvudgaveln också.
   Precis, 1 paket innehåller två gardinlängder så det räcker med ett paket. Båda längderna viker du på längden och klipper så du får 4 långsmala delar. Alla delar ska sys ihop till en lång, det är dom som blir själva kappan som ska gå runt hela sängen. Tänk på att sy ihop dom åt rätt håll, så du får den fållade kanten på samma sida på alla fyra delar. Hoppas du vart nå klokare, annars är det bara att fråga på! Lycka till!

 • Reply Sara september 11, 2017 at 10:40 f m

  Hur många gardiner bör jag köpa till min 210cm säng? Kontinetalsäng som är 68cm hög (bäddmadrass medräknad) vore jättehjälpsamt om jag fick svar på detta! 😀

  • Reply Elin - Studio Elwa september 13, 2017 at 6:10 e m

   Svårt att säga, det beror på hu mycket rynkor du vill ha. Du kan säkert ta lika många längder (2st men som blir 4 när man klipper på längden) som min (som är 160), men då måste ju rynkorna fördelas ut på 50cm till, dvs färre rynkor. Men funkar säkert. Vill du ha ganska mycket rynk skulle jag lägga till 1-1,5 gardin till. Hoppas det gick att förstå, och lycka till!

   • Reply Julia Wahlund februari 22, 2020 at 3:46 f m

    När du menar att man ska klippa långsmala delar menar du då att man klipper dem på längden eller bredden? (:

    • Reply Elin - Studio Elwa februari 25, 2020 at 4:17 e m

     På längden

 • Reply Izabell oktober 29, 2017 at 1:18 e m

  Hej!! är veckbandet också från Ikea eller vart har du köpt de?

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 29, 2017 at 4:34 e m

   Hej! Det köpte jag nog på stoff & stil, är tveksam på om Ikea säljer det

 • Reply Lisbeth Berglund februari 3, 2018 at 5:56 e m

  Tack för tipset, jag sydde en av gamla gardiner och det blev jättebra:)

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 4, 2018 at 1:26 e m

   Åh va roligt!

 • Reply Anette augusti 6, 2018 at 6:40 e m

  Inser att detta inlägg är ett par år gammalt men måste bara fråga! Jag får inte ihop det, sitter och syr en sänkappa enligt beskrivningen och du skriver att du använder gardiner som är 250 cm långa men endast 8 meter rynkband. Har använt exakt samma gardiner som du och köpte också 8 meter rynkband, gardinerna är ju dock 10 meter ihopsydda!? Vad är det jag inte fattar? Blir galen….

  Annars superbra beskrivning, lätt att följa 🙂

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 7, 2018 at 7:25 f m

   Jadu, bra fråga. Det var så längesen jag sydde den så kan inte komma ihåg men det låter ju helt ologiskt då. Rynkbandet måste ju vara lika långt som kappan, jag kanske har skrivit fel och ingen har märkt det förens nu??

 • Reply Malin augusti 29, 2018 at 7:08 f m

  Är rynkband och veckband samma grej? eller man behöver rynkband för att lyckas med detta? Tack på förhand! Urgrymt tips! Ska också försöka mig på detta, sitter och beställer hem tyger nu.

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 30, 2018 at 7:07 e m

   Ja precis! Va kul, lycka till!

  • Reply Carina september 14, 2018 at 11:32 f m

   veckband och rynkband är inte samma sak. Veckband har man när man använder såna ” fingerkrokar” så man får fina veck på gardinen. Rynkband syr man på för att sen dra i ett par trådar för att få rynkorna

   • Reply Malin september 15, 2018 at 4:18 e m

    tusen tack, men läste mig till det på egen hand! så är helt med på banan nu och taggad på att pyssla med detta, nu när allt är hemma !

 • Reply Moa januari 20, 2019 at 7:20 e m

  Tack för en fantastisk beskrivning!! Aldrig sytt någonting tidigare (som inte blivit skit i alla fall) och det blev SÅ bra! Tusen tack ?

  • Reply Elin - Studio Elwa januari 30, 2019 at 8:37 e m

   Åh va roligt att höra! <3

 • Reply Tova maj 1, 2019 at 12:25 e m

  Hej, är sugen på att testa detta. Det blev ju så fint när du gjorde det! Hur fick du vecken att bli så fina? Är det något speciellt band du använde eller går det att göra med ex. vanligt resårband? Tack på förhand!

  • Reply Tova maj 1, 2019 at 12:33 e m

   Jaha… nu läste jag på lite om rynkband. Har aldrig sett det förr. Ska försöka få tag på det så jag kan prova på detta roliga fix, har så svårt att hitta sängkappa i rätt storlek.

   • Reply Elin - Studio Elwa maj 12, 2019 at 3:43 e m

    Va bra att du hittade, lycka till!

 • Reply Nenja Svensson augusti 3, 2019 at 11:33 f m

  Hej är sugen på att göra slängkappa men min säng har gavel vid fotänden och en sänggavel. Några tips hur man gör då? Mycket fina bilder och bra instruktioner.

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 10, 2019 at 10:05 f m

   Hej!

   Då skulle jag göra likadant, men bara sy fast gardinen på långsidorna. Så istället för att sy ihop alla till en lång så syr du ihop till två stycken som du sen syr fast enligt beskrivningen på vardera sida på lakanet. Lycka till!

 • Reply Rosie januari 14, 2020 at 7:54 f m

  Hej! Jättefin kappa 🙂 tänkte ge mig på att sy en till våran säng, dock med ett litet tjockare tyg. Du skrev att din säng är 55cm hög, våran är 53cm. Då har man ju ca 20cm kvar att rynka och sy fast lakanet på. Ska bli intressant och se om jag får till det?

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 7, 2020 at 11:10 f m

   Hej! Tack! Fick du till det?

 • Reply Julia Wahlund februari 27, 2020 at 6:43 f m

  Vart köpte du dina rynkband? ?

  • Reply Elin - Studio Elwa mars 15, 2020 at 3:31 e m

   Det minns jag inte, men i den lokala tygffaffären skulle jag tro 🙂

 • Reply Chanel juli 21, 2023 at 10:17 f m

  Hej! Super bra beskrivning!
  Letar ivrigt efter en så rynkad sängkappa till min 210×210 säng men det är omöjligt…
  Vilka mått tror du jag behöver för min säng? Min säng är som sagt 210×210 och höjden jag behöver är 65cm.
  Super tacksam för svar 🙏🏼

 • Leave a Reply