Hemma hos oss- Kök

Mini makeover av köket

maj 15, 2017

I typ 1,5år har jag velat om vilken färg jag ska måla köksluckorna i men inte kunnat bestämma mig. Men så kände vi att det är så härligt nu med gästtoaletten, när man fått välja allt själv istället för att bara släcka bränder som jag gjort i alla andra rum, så vi bestämde oss för att vi skulle riva ut köket och sätta in ett nytt. Då spelar det ju ingen roll vilken färg jag väljer tänkte jag och åkte till färgaffären, och senare den dagen var halva köket grönt. Och så blev det såååå bra, så nu är inte ett nytt kök aktuellt längre, men skulle gärna ha en ny bänkskiva, diskho, kran, knoppar, kakel, spis, fläkt osv… Jag är supernöjd med kulören ”Intense Le Havre” från Nordsjö som är en helt perfekt mörkgrön färg.

Såhär såg det ut när vi köpte huset. Då målade jag kaklet vitt och spraymålade köksluckorna svarta för att få bort 90-talskänslan, vill ni se hur det såg ut då så finns bild här.

3n5ba7d8749ejpkj_3p7jh53r3mrisae5_____resize_s_800_0_89647733-2

Och såhär ser det ut nu i samma vinkel. När vi fick nya grannar som skulle renovera köket fick vi deras gamla luckor, en av alla fördelar med att alla hus i vårt område sett likadana ut från början. Väggen till vänster på förebilden har vi rivit så nu har vi matbordet i vardagsrummet.

Först tvättade jag luckorna med målartvätt och slipade sen. Tjejen på Nordsjö i Länna tipsade om ett sandpapper som var som en skumgummisvamp (fast tunn) med sandpapper på båda sidor, och den var faktiskt toppen att slipa med, mycket enklare än att hålla på med sandpapper och kloss tyckte jag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sen grundade jag med häftgrund snickeri som affären bröt i samma kulör, jag brukar alltid göra så, då kan man hoppa över ett lager snickerifärg. Men nu ville jag ändå vara extra noggrann och strök två lager med Ambiance superfinish i halvmatt över sen. Jag rollade alla lager med en liten filt-roller (fråga i affären så hjälper dom er) och resultatet blev nästintill som lackade, verkligen över förväntan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var så fult med vit diskmaskin så jag målade den också, kanske inte det mest hållbara, men blir det någon repa får jag väl måla på det. Det är blev i alla fall tusen gånger snyggare när den smälter in. Hur ser man programmen på diskmaskinen nu tänker ni, ja det får man helt enkelt kunna utantill! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Malin maj 16, 2017 at 6:37 f m

  Så fint! Jag är också sugen på att måla mörkare luckor i köket. (Jag som varit så anti det ?)

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 16, 2017 at 9:09 f m

   Tack! Det tycker jag verkligen att du ska! 😉

 • Reply ullisita maj 16, 2017 at 7:36 f m

  Såå fint! Jag ska också göra om mina luckor asap och kommer ta till mig av din tips!

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 16, 2017 at 9:10 f m

   Tack, va roligt! Bara att du hör av dig om du undrar över något!

 • Reply Maria maj 17, 2017 at 5:31 f m

  Men åh va bra!!
  Har du nån instruktion hur du målade kaklet vitt?? Tänkte ge på mig vårt i helgen 🙂

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 17, 2017 at 7:41 f m

   Va kul! Det målade jag direkt när vi flyttade in så det var ett tag sedan, men jag målade med kakelfärg (köpte på Bauhaus men sälj säkert hos alla färghandlare) har för mig att man bara rengjorde och målade på. Blev väldigt bra och har hållt i sju år! 🙂

 • Reply Viktoria maj 18, 2017 at 9:13 f m

  Men alltså!! Helt underbar makeover, så inspirerande! Min man kommer att döda mig men jag är också sugen att måla om våra luckor.. Men vi bytte kök för bara några år sedan haha! Gjorde dock misstaget att han fick välja luckor och det blev offwhite och en lantlig touch. Hatar det…

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 20, 2017 at 7:40 f m

   Tack snälla, kul att du gillar! Åhnej va jobbigt, kök är ju ingen liten sak heller. Men jag har sett flera målade lantliga kök så det kan nog bli jättefint, inte kul när man inte trivs med något ju!

 • Reply Josefine juli 29, 2017 at 6:27 e m

  Hej Elin. Hvor er din knagerække og greb fra?
  Bedste hilsner fra din følger fra Aarhus, Danmark 🙂

  • Reply Elin - Studio Elwa augusti 16, 2017 at 9:10 f m

   Hej! Ledsen för sent svar, den är från Bauhaus

 • Reply Sandra februari 3, 2020 at 12:45 e m

  Hej
  När du målade om diskmaskinen vilken typ av färg valde du då, vi ska måla våra köksluckor mörk mörk grå och har en vit diskmaskin som jag vill måla om som du gjort…

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 7, 2020 at 10:59 f m

   Hej! Målade bara med samma som köksluckorna, dvs snickerifärg 🙂

 • Reply Hanna oktober 9, 2021 at 6:27 f m

  Hej! Va vackert köket blev! Hur tycker du att färgen håller såhär efter några år? Jag är sugen på att måla vårat kök och gör lite research om färg- man vill ju att det ska bli hållbart ☺

  • Reply Elin - Studio Elwa april 8, 2022 at 4:24 e m

   Hej! Det höll bra under under åren tills vi renoverade köket. kan rekommendera att använda häftgrund och färg av kvalitet

  Leave a Reply