Blogg Hemma hos oss - Barnrum

Vem vill ha gratisprylar?

februari 22, 2018

Jag älskar att få saker gratis! Och jag får titt som tätt mail från företag som vill ge mig saker. Helt gratis! Eller nja, dom vill ju ha något i utbyte. Dom vill att jag kommer på en idé för hur jag bäst tar en bild på deras produkt, stylar, fotograferar, redigerar, skriver en text (gärna med en rabattkod så många väljer att handla), och såklart att jag lägger upp bilden på Instagram så dom når ut till min följarskara. Vad får jag nu igen? En produkt. Som jag egentligen inte behöver eller tänkt köpa och som jag måste betala skatt för. Vad får företagen nu igen? Stylist, fotograf, redigerare, ad, annonsplats och nya kunder…

Jag jobbar även som stylist. Jag har kunder som betalar mig för att styla deras bilder. Dom betalar mig i pengar. Jag tänker att dom flesta jobb brukar ge betalt i pengar. Inte så många företag som skulle tycka att det är konstigt om man på anställningsintervjun säger vad man vill ha i lön. Men det gäller bara dom allra flesta branscher, inte om man är influenser. Då vill dom flesta företag betala i produkter. Varför? Därför folk tackar ja till gratisprodukter! Men tjänar inte alla på att få betalt för jobbet vi lägger ner, oavsett om man har ett ”vanligt” jobb och tycker att det är kul att få gratisprodukter?

Jag får även förfrågningar från tidningar som vill ”låna” mina bilder mot att jag får publicitet. Det är klart att det kan gynna mig själv på kort sikt, och bilden har jag ju redan tagit. Men hur ska stylister och fotografer försörja sig om tidningarna får sina bilder gratis. Varför fortsätter dessa förfrågningar komma in? Därför folk ger bort sina bilder gratis till tidningar! Men tjänar inte alla på att få betalt för sina bilder, oavsett om man har ett ”vanligt” jobb och bara vill ha publicitet?

Jag får även kommentarer på Instagram från stora företag i stil med ”vi älskar din bild och skulle gärna dela den, svara med #säljdinsjältilldjävulen (obs exempel, vill inte hänga ut något företag), läs mer om det här *länk som inte funkar på Instagram*. Vilket i själva verket betyder ”vi skulle gärna sno din bild till reklam/marknadsföring, butiksmaterial, hemsidan, kataloger och nyhetsbrev, så vi slipper betala fotografer och stylister, men avsäger oss dom juridiska rättigheterna om det skulle bli några påföljder, då står du där som ensam ansvarig för bilden. Det är okej va?” Och varför gör företag såhär? Därför folk ger bort sina bilder gratis till dom! Men tjänar inte alla på att få betalt för sina bilder, oavsett om man har ett ”vanligt” jobb och blir oerhört smickrad av att ett stort företag tycker att ens bilder är fina?

Ibland måste man se till helheten, även om man har ett annat jobb där man tjänar pengar, även om man har ”bara” har 1000 följare, även om man tycker att det är jättekul att få gratisgrejer och publicitet, även om man inte kan tänka sig något bättre än att jobba gratis. Även om man älskar att betala för att jobba… Jag vet hur mycket jobb jag lägger ner på mina bilder, hur ofantligt många timmar jag lagt på att bygga upp mitt varumärke, och jag vet vad jag är värd. Och jag vet att NI är värda detsamma! Vi måste alla jobba mot samma mål. Att ta betalt!

Jag vill tipsa alla influensers, stora som små, oavsett bransch, alla som någon gång fått en förfrågan om att ta emot gratisprodukter, att gå med i branschorganisationen Influensers of Sweden. Där kan man tex få hjälp och vägledning, hur mycket man kan ta betalt och hur man gör rätt för sig. Allt som rör yrket influenser helt enkelt!

Be the change you want to see in the world!

#jobbaintegratis

 

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Hanna Wendelbo februari 22, 2018 at 3:28 e m

  Heja dig! Så bra inlägg i debatten, du är grym!

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 8:46 e m

   Tack Hanna!

 • Reply La Linda / Influencers of Sweden februari 22, 2018 at 3:41 e m

  BAM!! Grymt inlägg!!

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 8:46 e m

   Tack!

 • Reply Johanna - Slowfashion.nu februari 22, 2018 at 4:09 e m

  Så bra skrivet – och precis som du skriver: det finns en solidaritet i det här: att även om jag kanske inte vill/behöver ta betalt så är det schysst mot de som faktiskt vill leva på det här. Sen finns det ju dock en så himla märklig bild av att ju mindre betalt man vill desto mer passionerad är man. Och DET gör mig knäpp…. (Har utvecklat det lite mer här, samt ja: är ett riktigt citat på bilden https://www.slowfashion.nu/blogg/gratis-ar-lika-med-mer-passionerad)

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 8:46 e m

   Tack! Men det är helt sjukt, man blir ju galen. Tycker också att det är dumt att arvodena är så styrda av antalet följare, förstår det ju att det har betydelse, men det är ju lika mycket jobb oavsett… Superbra skrivet du också!

 • Reply Sabbe februari 22, 2018 at 4:28 e m

  Såå bra skrivet!! Förstår verkligen att man vill ha betalt för allt jobb!

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 8:34 e m

   Tack! Ja, borde ju inte vara några konstigheter…

 • Reply Linda februari 22, 2018 at 5:59 e m

  Tack snälla för detta inlägget! Äntligen någon som säger det! Kämpar hårt för detta själv varje dag och blir så glad över att vi är fler som ryter ifrån. Kram till dig!

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 8:33 e m

   Tack Linda! Ja, det känns hopplöst ibland! Är du medlem med i influensers of sweden? Jag får sån pepp av att se fler som är på samma sida, för ibland känns det som att jag är helt ensamast i världen om att säga ifrån… Fast vet ju att jag inte är det egentligen. Kram

 • Reply Corinne Grönholm februari 22, 2018 at 6:25 e m

  Åh så bra skrivet!! 🙂 Känns som ni i Sverige ändå kommit en bit på vägen (fastän det är mycket kvar) och jag hoppas vi i Finland kan lära oss av er och hoppeligen skapa en mer rättvis bransch här också. Detta inlägg borde alla läsa!

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 8:29 e m

   Tack! Va tråkigt att höra, för även om vi är en bit påväg så är vi sååå långt ifrån en rättvis bransch

 • Reply Malin februari 22, 2018 at 6:41 e m

  Mycket bra skrivet! Jag som har ett litet konto på ig kan säga att jag blivit smickrad när ett företag frågat om de får använda en bild. Men eftersom vi pratat om detta tidigare så har jag varit mycket skeptisk. Nu senast så tänkte jag kolla upp villkoren som dom hänvisade till, det tog en stund innan jag hittade dom och det var verkligen som du beskrev, att dom kunde använda bilden hur mycket som helst och var som helst, utan att jag fick något som helst tillbaka. Det är faktiskt ganska skrämmande. Så himla bra att du tar upp det. Jag hoppas att alla tänker till i fortsättningen och värdesätter sig själva och sitt jobb.
  Heja dig!
  Kram

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 7:50 e m

   Tack! Det är ju lätt att bli det och det förstår man ju! Tror att dom flesta inte ens läser villkoren… Heja dig för att du stod på dig! Kram

 • Reply Linnea februari 22, 2018 at 6:56 e m

  Hmm. Jag håller delvis med dig och tycker att ni med stora konton absolut ska ta betalt. En vas betalar inte hyran osv.
  Men vi som vill upp? Vi som helt eller delvis vill leva på detta och behöver få upp följarantalet – för att ta fina bilder räcker inte nuförtiden. Med den nya algoritmen så syns du inte om du inte har många följare. Att synas på en stor plattform är ju värt hur mycket som helst! Att ni stora influencers ber oss små att säga tack men nej tack känns lite magstarkt. Det måste väl finnas plats för fler i influencerbranschen..? Om vi ska vara solidariska med er och stå tillbaks, var solidariska med oss då! Dela våra små konton till exempel.

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 7:40 e m

   Men det behövs ju en förändring i hela branschen, oavsett om man är liten eller stor, hur ska någon någonsin kunna få betalt om någon annan alltid gör det gratis? Hur ska du kunna leva på det om du inte tar betalt? Varför kontaktar ett företag dig om du är så liten så dom inte tycker att det är värt att betala. Tydligen tjänar dom ju på att ge dig produkter, så varför skulle dom inte tjäna på att ge dig betalt? uppenbarligen tar du ju fina bilder som dom vill använda. Självklart finns det plats för fler i branschen, men jag kan garantera att så länge folk inte tar betalt så kommer du inte kunna leva på det. Mindre konton har större räckvidd än stora, så att säga att dom små inte syns är inte helt rätt, för procentuellt når dom ut till fler. Och det är något som dom små influenserna kan trycka på i förhandlingarna, bättre räckvidd och större engagemang. Och fler och fler börjar ju inse att det är värt att jobba med micro-influensers, men det gäller att dom tar betalt. Ta en låg summa till en början om det känns bättre, men gör det inte gratis (eller i slutändan får du ju betala för det pga skatten). Företagen behöver också sluta stirra sig blinda på följarantalet, eftersom det går att köpa följare. Men det är bara om alla jobbar åt samma håll som det kan ske en förändring!

   • Reply Linnea februari 22, 2018 at 9:40 e m

    Jag borde uttryckt mig tydligare. Jag tycker att ni borde få betalt i stället för att då gratisprodukter, där är jag helt enig. Men när det kommer till att få synas på stora konton tex granit har väl så tror jag, så blir det lite svårare. För det är ju trots allt så att följarantalet är viktigt och för att få följare behöver du synas på stora konton. Det känns bara som en utopi att ingen ska vilja ha eller behöva den publiciteten. Ikea körde för nåt år sen en tävling som spände över ett helt år där man skulle fota sina Ikea-produkter i specifika rum och dessutom namnge produkterna. Varje månad gav de 1000 kronor i presentkort till den månadens vinnare. 12000 fick de lägga på hundratals bilder där man fick se olika produkter i riktiga hemmamiljöer. En spottstyver. Och samtidigt fantastiskt för den som fick synas där. Jag tycker bara att det inte är helt oproblematiskt som sagt men tycker att du, och jag!, ska få betalt i pengar och inte produkter!
    Tack för tips, ska Överväga medlemskap.

    • Reply Elin - Studio Elwa februari 23, 2018 at 7:56 f m

     Självklart vill man ha och behöver publicitet, så även jag. Men det finns ju andra vägar att ta. Nu vet jag ju ingeting om dig, men jag tycker att det är viktigt att inse att det tar tid att bygga upp något, det har tagit mig 5år att nå 20 000. Jag ser andra som ökar fortare och vissa som ökar långsamare, det är olika för alla. Ikeas tävling, var som jag minns helt fair, för det var väl inte så att Ikea fick använda alla bilder som deltog i tävlingen hur som helst? Precis som om du köpt något, tagit en bild och företaget frågar om det får dela din bild på deras instagram, känns också helt fair. Och man får publicitet. Men det som är skillnad på det som tex Granit gör, när man ska svara på en hashtag och dom får göra precis vad dom vill med bilden men du själv får ansvara för eventuella konsekvenser. Granit delar extreeeeemt sällan andras bilder på Instagram, vilket såklart skulle generera i några nya följare och hade det bara gällt att dom skulle dela vidare på Instagram hade det ju inte varit något problem. Men det dom gör är att dom lägger upp folks bilder på deras hemsida utan text som hänvisar till vems bild det är, trycker man på bilden så kommer man vidare en större bild, där står det vems bild det är, men man kommer inte vidare till instagram och inte till personens profil så man lätt kan börja följa. Jag var in och kollade första bästa bild nu, den personen hade 112 följare, så tror inte att det ger ett skvatt publicitet att ligga på Granits hemsida… Dom enda som tjänar på den typen av fulspel är Företagen och jag tycker verkligen inte att någon borde stödja det i hopp om att få följare. Som sagt, det finns andra sätt, det finns företag som är schyssta och många instagramkonton som enbart delar andras bilder.
     Hoppas få se dig i INOS!

    • Reply Sofia på uppochhoppa.se februari 23, 2018 at 12:45 e m

     Min erfarenhet är att om ens bild används på stora konton inte alltid ger någon tillströmning av följare. Särskilt inte företagskonton, att bli omnämnd av en kollega i branschen är en helt annan kaliber. Det är min erfarenhet.

     • Elin - Studio Elwa februari 23, 2018 at 2:27 e m

      Håller med! Det känns som att när det är företag så fattar inte folk att det inte är företagets bild. Jag blev taggad av ett företag, som la ut min bild på alla deras konton samtidigt se, fi, no och en till tror jag, varav varje konto hade mellan 20 000 – 100 000 följare, jag trodde det att det skulle strömma in följare, men det gav kanske max 10 nya… Det verkar vara lönsammare för dom som kör sfs, men det har jag aldrig testat, vill jag tipsa om någon så vill jag att det ska vara genuint och inte för att jag ska tjäna något på det själv ?

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 7:53 e m

   Och Linnea, du får jättegärna maila mig om du vill bolla något! Och om du vill jobba som influenser så tycker jag verkligen att du ska gå med influenser of sweden

 • Reply Jenn - forever abroad februari 22, 2018 at 7:52 e m

  Härligt! Det här behövs! Alla bloggare behöver förstå vad det innebär att jobba gratis och tacka ja till produkter… Företagen kommer fortsätta så länge den finns någon som accepterar deras spelregler. Jag tycker vi ska skapa reglerna – eftersom det är vi som har makten!

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 22, 2018 at 8:18 e m

   Precis, du ändrar vi spelreglerna en gång för alla! ?

 • Reply Karin februari 23, 2018 at 7:28 f m

  Jättebra skrivet! Jag undrar bara hur du känner för att ta emot saker från personer som vill ge dig en produkt från en småföretagare eller privatperson? Hur funkar det om du som stylist vill ha en produkt till en fotografering, lånar man produkten eller ger jag som hantverkare dig den för publiciteten? Jag håller på med keramik och är i början av vad jag hoppas blir någonting större och jag är super förvirrad över hur jag ska gå till väga. Jag vill ju inte utnyttja någon men vill inte heller bli utnyttjad. Jag har länge gått och tänkt på det här med att skicka något till en instagramvän som jag inspireras av. Det är ju så att jag självklart vill ( om dom tycker om min keramik ) visar upp den i sitt hem men jag förväntar mig ingen reklam mer än att kanske någon ser den och tycker om den. Men jag vet inte om det är rätt efter att läst din text om det. Är det okej i dom fallen när båda parter tjänar på det utan jag betalar eller får betalt?

  Mvh Karin

  • Reply Elin - Studio Elwa februari 23, 2018 at 11:01 f m

   Tack Karin! Jag förstår verkligen ditt dilemma, det är ju ändå skillnad på ett stort företag och ett nystartat en-persons-företag. Om du skickar produkter som gåvor eller pressutskick så gör du inget fel, då har inte mottagaren några krav på sig, men då finns ju även en risk för att det inte kommer läggas upp någon bild. Om du kontaktar en person och frågar om hen kan lägga upp en bild mot att den får en produkt så räknas produkten som betalning och mottagaren måste betala skatt för den, vilket blir fel samtidigt som jag förstår att du inte har någon budget för att betala för samarbeten.
   Jag som stylist köper oftast sakerna till plåtningarna, eftersom jag jobbar mest med reklam och det då inte står någonstans var produkterna kommer ifrån, till skillnad rån redaktionella jobb. Ibland använder jag saker jag redan har, men frågar då om det är ok för den som gjort det att dom kommer synas i den reklamen. För dig kan det vara bra att skicka nyhetsbrev till stylister, tidningar och passande influenser och bara visa vad du gör och tala om att du finns. Petra (https://www.betonstudios.com/) har precis startat en small buisness blog och Maria (http://www.husligheter.se/) har en kurs om hur man når ut till pressen. Lycka till!

 • Reply Linnea februari 28, 2018 at 5:45 f m

  Haha, då missuppfattade jag dig från början – my bad! Då håller jag helt med dig ? Ha en bra dag!

  • Reply Elin - Studio Elwa mars 1, 2018 at 6:39 e m

   Åh va härligt! 🙂

 • Reply Linnea februari 28, 2018 at 5:46 f m

  Som svar på vår kommentarstråd ovan

 • Leave a Reply