Blogg Recept

Vegan-utmaningen

november 5, 2018

Det vanligaste folk säger när dom får höra att jag är vegan är ”Det skulle jag aldrig klara” och det är precis vad jag alltid trott, att det är något jag inte skulle klara. Men vi gick från att äta väldigt mycket kött, älska kött, vara intresserade av att äta och lära oss tillaga det perfekta köttet till att helt utesluta det. Över en natt. Jag hade intresserat mig lite för veganmat ett tag då det varit återkommande lösning på flera av mina krämpor (återkommer till det längre ner) men ändå alltid känt att det var uteslutet, för svårt, det måste finnas något annat alternativ som funkar, ett piller eller salva osv. Jag var också väldigt inspirerad av facebooksidan ”vad lagar du för veganmat idag” som nog är största anledningen till att jag kände att jag tillslut kunde klara av det. För där finns verkligen all möjlig mat, till och med folk som har gjort egna veganska ”kokta ägg”, så insåg att jag nog inte behövde ge upp så mycket som jag trott. Men att jag skulle få med mig Jonas på det här och att det till med var hans förslag är det mest otippade jag varit med om. Vi såg What the health på Netflix och efteråt säger Jonas ”ska vi testa?” Så vi testade, och nu har det gått över ett år. All mat vi lagar hemma är vegansk, men barnen äter vanligt i skolan/förskolan och får välja själva när dom har möjlighet. Det har varit kul med ett gemensamt projekt för hela familjen, att lära sig nya sätt att laga mat på och lära sig andra rätter än dom man vanligtvis lagar, men nedan följer dom tre främsta anledningarna till att bli vegan

Idag drar djurrättsalliansen igång en vegan-utmaning, där dom mailar ut recept och inköpslista för varje vecka. Jag signade upp mig, för jag tänker att det är perfekt att få en färdig veckosedel och lite ny matinspiration. Vore kul om ni också ville vara med! Anta utmaningen HÄR

veganmat veganutmaningen

Miljö

Den största skillnaden man kan göra för klimatet är att bli vegan, för att kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som alla bilar, bussar, båtar och flygplan i världen tillsammans. Och så har man hört i hela sitt liv att det är så dåligt att åka bil (och det är det ju också såklart), men ingen har sagt något om att man ätit kött 7 dagar i veckan. Visst är det sjukt? Naturskyddsföreningen har jättebra frågor & svar, och även hos jordbruksverket kan ni läsa om kött & klimat

Hälsa

Det jag upplever att folk är mest intresserade av är hälsoeffekterna, att det inte är särskilt hälsosamt att äta så mycket kött och mejeriprodukter har ju också framkommit dom senaste åren. Att ”mjölk ger starka ben” bara en reklamkampanj från Arla och inte alls någon sanning. För mig som haft eksem (atopiskt) och allergier i hela mitt liv så har det försvunnit nästan helt, dock inte så fort som jag hade förväntat mig och inte helt utan salvor. Jag märkte en förbättring på eksemet bara av att sluta dricka mjölk som jag slutade med några år tidigare, något som jag också sett som otänkbart en gång i tiden. Så sjukt nu när man ser på det i efterhand. Pälsdjursallergin försvann nog ganska direkt när jag bytte kost, men jag kände av polen i våras (den var visserligen extrem i år pga värmen så även dom som vanligtvis inte brukade känna av gjorde det) och mitt eksem blev riktigt dåligt. Jag har fått salvor (mestadels kortison) utskrivna sen jag var 1 år gammal, och det har aldrig hjälpt, det har blivit lite bättre och förflyttat sig på kroppen, men aldrig försvunnit helt. Tillslut i våras blev jag tvungen att gå till hudläkaren för att få protopic (en salva utan kortison som är supereffektiv men har läbbiga biverkningar och kan eventuellt vara cancerframkallande så vill helst inte använda den) till ansiktet och kortison (en bakteriedödande och en vanlig) till kroppen. Och då, på bara några dagar var eksemet helt borta och jag har inte haft något sen dess. Då hade jag varit vegan i 10månader. Nu har det gått ett halvår sedan dess och jag har inte haft något eksem, har inte längre extremt torr hy, det stramar inte så jag får panik när jag duschat eller tvättat händerna/ansiktet, jag behöver inte alltid ha handkräm i väskan, kan sminka mig, jag kan använda vilka ansiktskrämer/produkter som helst för min hy är inte känslig för det längre, jag kan till och med mitt ansikte med tvål (vet, det ska man ändå inte göra, men jag kan). Och framförallt, jag känner mig såå fin! Måste också tillägga att aldrig under dessa 35 år har någon läkare sagt till mig att det kan hjälpa att ändra min kost, utan det har bara varit salvor, undvik vatten (ja det är ju lätt…), tvätta håret med plasthandskar osv… Kosten har jag läst mig till på egen hand och varit medveten om i flera år innan jag var redo att ta steget.

Andra fördelar har varit att jag känner mig generellt piggare, lättare liksom även fast jag alltid varit smal, man får inte samma matkoma. Jag har inget sötsug över huvud taget, hade inte så mycket innan heller men då kunde jag ändå bli sugen på något sött ibland, speciellt när jag var hungrig, nu blir jag bara sugen på mat när jag är hungrig. Jag kan äta om det står framme eller bjuds, men att jag skulle gå och köpa något eller baka skulle typ aldrig hända. Så bakningen har tyvärr inte utvecklats, därför jag körde på säkert kort och gjorde samma tårta som förra året när Edda fyllde. Mitt humör har också blivit bättre, mindre humörsvängningar, och mindre pms. Och som en bonus ha mina ögonfransar har blivit längre, lite märkligt, men får väl i mig mer vitaminer nu.

Växtbaserad kost kan också motverka cancer, diabetes och hjärt och kärlsjukdomar. Läkare för framtiden har massor med artiklar om kost och hälsa och dokumentären What the health handlar mycket om det,  jag kan tycka att den känns lite överdriven (och Amerikansk) men ändå sevärd.

Djurrätt

Det här är verkligen en punkt jag blundat för när jag åt kött, man vet ju fast ändå inte för man väljer att inte vilja veta. Sen råkar man se ett klipp där hela kycklingar mals ner och man slutar äta kyckling på ett tag. Men vips så gör man det igen för det är gott. Men det är något jag blivit mer medveten om, hur vidrig människan är mot försvarslösa djur. Egentligen skulle jag kunna skriva hur mycket som helst här, men länkar istället till två ställen. Det ena är Erthling Eds youtubekanal, han är en mästare på att få en att se det från ett annat perspektiv genom att intervjua folk på stan, tycker verkligen att ni ska kolla, väldigt lättsamt och underhållande! Den andra är Djurrättsalliansen, som är lite tyngre, men där kan ni både läsa och se filmer om hur djuren har det i Sverige.

vegansk kycklingröra vegetarisk tzay curryröra picknickmat

Mina tips om du vill börja äta vegankost:

  1. Hitta nya rätter istället för att försöka veganisera klassikerna. Det går med vissa saker, som burgare, tacos och pannkor (som jag till och med tycker är godare än vanliga). Men det kan också bli helt fel som när vi, första dagen som veganer, skulle laga ”korv”stroganof. Det blev så sjukt äckligt. Så i början tror jag det är bättre att laga helt andra rätter än vad man är van vid, men sen när man testat sig fram lite, vet vilka produkter som man tycker är goda och inte, och vant sig av med dom gamla smakerna så kan man börja veganisera.
  2. Ha tålamod. Mycket av det nya kommer inte smaka som man är van vid och därmed inte lika gott. Man får prova sig fram innan man hittar dom produkterna man gillar. Sen vänjer man sig med smakerna, saker jag provade och inte gillade direkt när jag blev vegan kan jag idag inte förstå hur jag inte kunde tycka om.
  3. Har man barn – säg aldrig att det är vegetariskt! Inte ens efter att dom ätit upp och sagt att det var gott. Nu vet ju mina barn att det är det vi äter, men så fort dom hör ordet så blir dom skeptiska. Vissa rätter går att byta ut utan att dom ens märker (som tex dom jag nämnde ovan), det är sånt som vi alltid kan bjuda på när barnen har kompisar och dom äter det utan konstigheter. Men jag märker skillnad på hur dom barn som vet att vi är veganer som frågar innan om det är veganskt äter sämre mot dom som inte vet om det. Sen är ju barn olika såklart, vissa barn kanske bara äter ketchup på burgaren och då märker dom ju större skillnad på smaken såklart. Barn är inte heller särskilt intresserade av att testa 20 olika vegan-substitut, har dom en gång ätit något vegetariskt som dom inte tyckte om då är det svårt att få dom att vilja testa igen. Man får ha tålamod och inte vara för hård mot dom. Edda föredrar till och med vegofärs framför vanlig köttfärs nu och igår gjorde jag en pizza med veganost som Indra tyckte var så god så hon åt upp resterna till frukost. Älskart!

Barnkalas tårta vegan chokladtårta födelsedagstårta barn kalas vegantårta fika veganfika

Jag har så länge tänkt att jag ska dra igång en vegan-utmaning och dela med mig av mina bästa barnvänliga veganrätter, men det är så tidskrävande att få ihop så vem vet när det blir av och nu har ju djurrättsalliansens redan gjort en så testa den och se om du klarar en månad! Anmäl dig här

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Emelie carbonnier november 5, 2018 at 5:53 e m

    Hej!
    Va glad jag är för din skull. Att du slipper all exem, ”bara” genom kosten. Jag har också haft atopiskexem sedan 1 års ålder och känner igen allt du skriver. Tyvärr har jag blivit tjatar på i tid och otid att testa den där kosten och den där kosten, inget har fungerat. Men får lite hopp om att bli av med exemen nät jag läser om din kostförändring. Jag är vegetarian nu, så steget är väl kortare än om jag ätit kött.

    Hur som tack för peppen och tack för alla fina inspirationsbilder som du delar ?

    • Reply Elin - Studio Elwa november 6, 2018 at 12:39 e m

      Hej Emelie!
      Tack! Det är väl säkert ganska individuellt vad som funkar, men tycker absolut att du ska testa! Vore jättekul om du vill berätta sen hur det gått! ?

  • Reply Hanna september 14, 2020 at 9:02 e m

    Gammal post men vill lämna en kommentar ändå. Mitt atopiska eksem har försvunnit helt, varit vegan i 5 år nu. Var innan dess lakto/ovovegetarian hela livet. Verkar vara komjölk som gör största skillnaden på välmåendet i kroppen. Har alltid haft massor av eksem på armar o ansikte o alltid varit i behov av kortison från ca 2 års ålder till dryga 31. Använder aldrig det mer och mitt ansikte har gått från torrt o känsligt till ”normalt”. Är överlycklig! Finns verkligen bara bonusar med att vara vegan, går aldrig tillbaka till lakto/ovo!

    • Reply Elin - Studio Elwa september 24, 2020 at 8:48 f m

      Åh va härligt att höra och håller med det är verkligen bara bonusar och så får man frågan så ofta om varför man är vegan fast man snarare borde fråga tvärt om, varför är du INTE vegan? Det är ju typ exakt samma som för mig, jag tror definitivt att det är mjölkprodukterna som är boven, märker direkt om jag ätit något med mjölkprodukter, även om det bara är något litet att jag blir kliig och får eksem…

    Leave a Reply