Hemma hos oss - Ute

Laserat altanen

maj 26, 2016

Som jag nämnde igår så har jag ägnat dom senaste två dagarna åt att tvätta och lasera altanen. Som tur var, eftersom jag själv fick kramp i armen av att skrubbat 1m, hade jag hjälp av min syster Ove. Ja hon kallas Ove, en förkortning på ove-luna som är ett annat sätt att säga Evelina på i vår familj. Hon har dessutom jobbat i färgaffär så hon hade stenkoll, för jag orkar aldrig läsa mer än halva ”så här gör du” anvisningarna, så tur hon var där och rättade mig. Plus att dom där spinkiga armarna verkade oka hur mycket som helst.

Såhär såg den ut före:

FullSizeRender

Egentligen älskade jag hur vår altan såg ut, perfekt grå nött och smutsig, men man måste ju ta hand om den. Så vi började med att tvätta av, eftersom det var jordens varmaste dag och vi har världens största altan (ingen överdrift i något av detta), så gjorde vi 1/4 i taget. Jag använde Beckers terasstvätt, och även fast vi blötte altanen innan vi hade på medlet så hann det torka på dom 15-30 min man skulle vänta. Men det gick bra ändå, vi tog lite vatten när vi skrubbade, men jag rekommenderar att göra det en dag när det är mulet istället. Vi skrubbade det mesta med en terassborste, det var svinjobbigt, så Jonas fick på vägen hem från jobbet köpa med någon koppling så vi kunde dra slang från kökskranen och köra med högtryckstvätten istället. Det var ju soft, men tänk på att man måste ha ett speciellt munstycke för altan, annars om det blir för hård stråle så förstör man altanen.

Jobbigt var det…

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 10.23.36

Det blev en stor skillnad efter tvätt alltså. Ser fint ut på bilden men i verkligheten är den uppruggad, torr och känslig.

FullSizeRender-2

På Bauhaus sa han som hjälpte mig att jag skulle använda pensel till lasyren, men när jag gick förbi lasyrerna på vägen ut så fick jag syn på en terrasdyna, som var två plankor bred så då tog jag den istället. Jag har aldrig laserat något förut och jag tycker att det var lite svårt att få det jämnt, men det är väl så med lasyr antar jag, det hade kanske varit lättare med pensel men jag orkade inte det. Sen skulle man inte måla om det var risk regn eller dagg inom närmaste dygnet, vilket jag inte trodde att det var, men precis när jag målat klart så började det regna… och så har det regnat sen dess, men beckers färg brukar torka superfort så jag tror inte att det är någon fara.

IMG_8325

Jag laserade med en terasslasyr som heter Gnejs 1929, vet inte om jag är helt nöjd med nyansen, den är jättefin i sig, men den är inte perfekt mot den vita färgen på vårt hus. Är man smart så provmålar man någon bräda först… Jag körde på direkt och i början tyckte jag inte alls att den vart bra, den blev nästan lite blå ton mot huset, men jag var ju tvungen att göra hela och tänkte hela tiden att jag kommer behöva ett lager till med en annan kulör. Det blev bättre nu när hela är färdig, och det är en fin färg om man står inne och tittar ut, men det skär liiite när man tittar mot huset. Kanske känns bättre bara det kommer lite möbler på, nu känns det väldigt ovant för det blev så ljust också.

IMG_8326

You Might Also Like

 • Ellinor september 17, 2016 at 6:21 f m

  Kan man få undra vad ni har för färg på huset? Vi MÅSTE måla om och velar mellan vitt och grått, tyckte ert hur hade en mjuk vit nyans. Tack på förhand!

  • Elin - Studio Elwa september 17, 2016 at 5:48 e m

   Såklart, det är ”froskrök” från Alcro, har tyvärr inte NCS men det kan nog återförsäljarna plocka fram. Är supernöjd med färgen!

   • Ellinor oktober 3, 2016 at 12:44 e m

    Tack!

 • Ellinor oktober 3, 2016 at 12:48 e m

  Hej igen! Vill bara kolla om det inte är Froströk från Jotun, inte Alcro du menar?

  • Elin - Studio Elwa oktober 3, 2016 at 6:29 e m

   Hej! Nej, det är Alcro vi målat med. Antar att det är en färdig färg eftersom den har namn, men vi tog bara samma som grannen 🙂