Baka & äta

Jordgubbstårta

juli 31, 2016

Har fått några förfrågningar om receptet på jordgubbstårtan jag gjorde till Indras 7-årskalas och den blev faktiskt väldigt god. Jag är verkligen inget proffs på att baka, men jag gillar att blanda goda saker, göra efterrätter och att dekorera. Så jag köper alltid färdiga bottnar, gissar på att det är big no no i bakningsvärlden, fast även om det är lätt att göra så vill jag hellre lägga den tiden på fyllning och dekoration.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Vanligtvis brukar jag göra i marsipan/sugarpaste, men i år ville Indra ha jordgubbstårta, och jag kunde såklart inte bara göra en en vanlig gräddtårta med jordgubbar på… Men jag tänkte att jag ville göra en väldigt jordgubbig tårta ändå och jag bestämde mig för att ha, mosade färska jordgubbar på vartannat lager, jordgubbsmousse, jordgubbsgodismousse, glasskräm, vit chokladmousse och mosad banan med grädde som fyllning. Sen misslyckades jag med jordgubbsgodismoussen och jordgubbarna räckte inte hela vägen, men det gick bra ändå… 🙂 Utvändigt täckte jag tårtan med ett tunt lager rosa grädde, hällde över lite chokladganaché och gjordgubbar på toppen.

Jag brukar alltid googla runt och kolla typ två-fyra olika recept på samma sak och sen plocka godbitarna och göra min egen variant utifrån det, så här kommer mitt receptet:

 

4 förpackningar tårtbotten, 2 vanliga och 2 choklad – Jag varvade varannan sockerkaksbotten och chokladbotten

Färska jordgubbar – mosas eller mixas så det fortfarande är bitigt (ha inte i socker, det är gott när det blir lite syrligt mot allt det söta)

Banan – mosas och blandas med vispad grädde

 

Jordgubbsmousse

250-300g frysta jordgubbar

4 gelatinblad (blöt 5 min innan användning)

0,75 dl florsocker (går bra med strösocker också)

2tsk citronsaft

2,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt medan du kokar upp jordgubbarna och sockret, pressa i lite citronsaft. Ta av kastrullen och mixa jordgubbsblandningen och lägg sedan i gelatinbladen och rör om tills dom smält. Ställ i kylen för att svalna. Vispa grädden och vänd ner den kylda jordgubbsblandningen, om den är för lös i konsistensen så låt den stå i kylen ett tag innan användning.

 

Glasskräm

1 påse marsánsås

2dl mjölk

1-3 dl vispad grädde

vaniljpulver

Glaskräm låter ju himla avancerat, men det är egentligen bara marsánsås med grädde i. Man följer bara anvisningarna på paketet för hur man blandar för att göra kräm istället för sås, vilket är vispar ihop mjölk och pulver. Sen blandar man i grädde efter behag, jag brukar vispa den först och så brukar jag ha i en skvätt vaniljpulver. Grädde och vaniljpulver är även ett tips om ni gör sås till paj, blir lite lyxigare då.

 

Jordgubbsgodis mousse

250 g gelégodis med jordgubbssmak (helst med gelatin)

6dl grädde

Också superenkelt, men tidskrävande! Man kokar bara grädden och godiset på svag värme tills godiset smällt, jag körde på 2:an, och man måste såklart röra emellanåt. Sen in i kylen i typ 6 timmar. OBS! Köper man godis utan gelatin tar det jäääätttelång tid för den att smälta, vilket jag gjorde för jag inte hittade något lösviktsgodis med jordgubbssmak som hade gelatin i. Det tog över 2 timmar och just när det började närma sig färdigt så skar det sig så det var bara att slänga… Vet inte om det var för att jag hade i lite citron (då jag var rädd att det skulle bli för sött), eller om det var för att jag höjde värmen till 3:an för att jag ville att det skulle bli klart någon gång. Men jag tyckte inte ens att det blev särskilt gott, så det kanske var tur att den skar sig. 🙂 Man kan även göra på annat godis, typ algrens bilar, googla bara så hittar ni säkert massor med recept.

 

Vit chokladmousse

200g vit choklad

2,5 grädde

175g philadelphiaost

Värm grädden och ta av precis innan den börjar koka, dela chokladen i småbitar och lägg i och rör om tills den smällt. Ställ i kylen typ 2 timmar. Blanda i philadelphiaosten och vispa upp.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Decoration

1 ask färska jordgubbar

3 dl grädde (ha i karamellfärg om man vill)

chokladganaché (175g mörk choklad, 100g grädde, en klick smör)

Vispa grädde, blanda ner eventuell karamellfärg och bre ett tunt lager runt hela (älskar ju mycket grädde, men eftersom fyllningarna innehöll så mycket grädde så behövdes inte mer). chokladganaché: Värm grädden och ta av precis innan den börjar koka, dela chokladen och lägg i rostfri bunke (porslin och emalj fungerar också). Häll grädden över chokladen och rör om till den smällt, tillsätt en klick smör. Låt svalna i rumstemperatur tills den fått en bra konsistens. Jag gjorde min dagen innan så jag ställde in den i kylen, men värmde den lite i ugnen innan jag skulle använda den.

Jag vet inte hur många lager det blev totalt, men runt 10st, och då upprepade jag vissa fyllningar flera gånger. Det blev några skivor botten över som fick bli en minitårta till födelsedagsbarnet

Processed with VSCOcam with m5 preset

Lycka till och bara att fråga om det är något oklart!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Malin juli 31, 2016 at 8:09 e m

    Den var verkligen jättegod! Jag trodde du hade gjort bottnarna också. Smart att varva olika bottnar.
    Kram kram

    • Reply admin augusti 1, 2016 at 9:37 e m

      Haha, ja har man tillräckligt god fyllning så funkar det ändå. Hade fått hålla på i flera dagar om jag skulle bakat egna 🙂

    Leave a Reply