Foto Tips & trix

Hur jag fotar mina Instagrambilder

april 25, 2018

Jag får så himla mycket fina komplimanger på mina Instagrambilder så jag tänkte att jag skulle dela med mig av hur jag går till väga när jag fotar dom. Jag använder alltid min kamera, en Olympus E-M5 Mark II. Det är en smidig kompakt systemkamera som är väldigt enkel att använda, även för den som inte kan fota. Som jag. Nä, jag har faktiskt lärt mig den nu, men jag fotade extremt länge på auto…

Så jag har fotat det här skåpet i Eddas rum för att visa hur jag går till väga

Såhär skulle det se ut om jag bara tog en bild rakt upp och ner. Även om det inte hade varit så stökigt så är det inte en särskilt snygg vinkel. Jag fotar i stort sett bara stående bilder för det är bästa formatet för Instagram, liggande bilder blir för små och svåra att se. Om det är en bild som inte funkar att ta stående så beskär jag den fyrkantig eller stående i efterhand.

Jag sänker alltid kameran så att det på bilden, i det här fallet skåpet och tavlorna (tavlan på väggen hänger snett), får så raka linjer som möjligt. Sen rätar jag upp det sista i redigeringen. För att det inte ska bli två halva tavlor med i bild så flyttar jag kameran så skåpet inte längre blir centrerat, men så jag får med den ena tavlan och den andra försvinner. Hade jag gärna velat att skåpet skulle vara centrerat på bilden så hade jag tagit bort tavlorna istället.

Sen plockar jag bort allt som inte ska vara med i bild, ibland städar jag och ibland knuffar jag det bara ur bild. Här har jag rätat till tavlan som hängde snett också. Även om man kan ladda upp stående bilder på Instagram nu för tiden så kapas bilden lite på höjden, så det måste man alltid räkna in. På den här bilden kommer jag antingen ta bort den lilla mattkanten nedtill eller kapa en bit på girlanden där uppe.

Sen piffar jag lite

hur jag fotar och redigerar mina instagrambilder

Och sist redigering. Jag använder just nu mest VSCO, som dom flesta andra, men växlar lite mellan Lightroom, photoshop express och Iphones egna redigering i bilder också. Tycker redigering är väldigt kul och därför har jag rätt svårt att vara konsekvent i hur jag redigerar. Det finns så mycket olika sätt som jag gillar och det beror även på vad det är jag fotar; barn, inredning, vilket rum, ljus, inne, ute… Om man bläddrar i mitt flöde så kan man se att det ibland är lite mörkare, ibland lite ljusare, ibland lite blåare, ibland lite brunare osv… Eftersom jag är så spretig i hur jag redigerar så lägger jag mycket tid på att ändå försöka få ett enhetligt flöde. Jag använder en app som heter unum för att i förväg se så bilden jag ska lägga upp kommer passa ihop med resten. Och även om jag redigerar olika så försöker jag att hålla åtminstone dom 9 senaste lite liknande. Så när den här bilden dyker upp på Instagram har jag redigerat den på ett annat sätt för den här funkade inte helt i mitt flöde…

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sabbe maj 4, 2018 at 10:40 e m

  Många bra tips att ta till sig! Tack! ?

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 5, 2018 at 8:22 f m

   Kul att du gillar!

 • Reply Renate Solhaug maj 11, 2018 at 7:53 f m

  Topp blogpost! Blev ju himla bra bild!

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 12, 2018 at 11:54 f m

   Tack, kul att du gillar!

  Leave a Reply