Tips & trix

Dölj med färg

september 16, 2016

Jag älskar att måla, eller jag älskar inte själva jobbet men jag älskar vad man kan göra med färg. Lite som dom som sminkar streck i hela ansiktet för att framhäva eller dölja, fast för hemmet. Genom att måla in sånt som inte är så fint, så blir det som borttrollat (jamen typ) och mycket lugnare för ögat.

I Indras rum har jag målat alla lister, eluttag, lampknappar och till och med skarvsladden som går längs hela väggen. När Indra såg den här bilden så sa hon ”jätteful bild mamma, du borde slänga den!”, och jag kollade på att ta bilden längre ifrån så man skulle se helheten, men då syntes det liksom inte. Vilket ju också är meningen… studioelwa_beckers_industri_eluttag

Ibland är det fint med kontraster, som tex tavellisterna i vårt sovrum har jag inte målat för jag tycker att den vita färgen är väldigt fin mot den rosa, men i ett barnrum så är det ganska brokigt och rörigt ändå så där valde jag att ”trolla bort” hyllorna. studioelwa_hyllor_barnrum

När vi ändå är inne i Indras rum, så har jag även målat in dörren i samma färg (fast med skoltavelfärg). Skulle det inte vara sjukt störigt om dörren (eller listerna, lampknappen, eluttaget) varit vit? Här målade jag även utsidan av dörren som går mot hallen. Så i hallen är två av tre dörrar gråa mot vita väggar, det är trångt och alltid rörigt, så här borde jag verkligen ha dörrarna i samma färg som väggen. Men jag kände för det.

Dörrhanddtaget försvann när jag målade om för ett år sedan och har fortfarande inte kommit fram… studioelwa_beckers_industri_skoltavelfarg

Element är också en sån sak som ofta är sjukt fula, så bättre att måla i samma färg som väggen. Har man en mörkare tapet kan man matcha med någon färg i tapeten. Är man riktigt proffsig, kanske man kan måla samma mönster som i tapeten på elementet? hur kul, eller..?

Jag ska måla listerna här också, men har inte kommit dit än, det var ju bara 9 månader sen jag målade om… studioelwa_beckers_anemon_element

Jag älskar Isabelles öppna spis, och ville först bara göra lika, men så tänkte jag lite till. Har vi en stor maffig öppen spis som blir lika härlig att framhäva? Nej. Jag målar in den istället… img_6676

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Emma oktober 11, 2016 at 8:34 e m

  Hej!

  Upplever du att det blir bra, jämnt resultat när du målar dörrarna själv? Jag har målat om i mörkt grått i en hall som har vita dörrar och vill nu måla dörrarna i samma färg. Mannen är dock orolig att det inte ska bli bra och jämnt, samt inte tåla stötar. Vad tycker du?

  Det är så snyggt att du målat in alla kontakter också? Jag har letat efter sprayfärg i ncs-kulör men hittar inte. Målar du med väggfärg på kontakter?

  Jag är tacksam för tips och hjälp! Du har så fint hemma!
  /Emma

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 12, 2016 at 7:03 e m

   Hej Emma!

   Det beror nog på hur noga man är, men mina dörrar vart bra och har inga repor. Jag har målat med en grundfärg från beckers som heter snickerislip och sen med symfoni snickerifärg över. Det blir supertåligt, har även målat alla möbler i barnens rum med samma kombo och det är inte en repa fastän det dras leksaker fram och tillbaka. Jag brukar alltid bryta grundfärgen i samma kulör, då behöver man bara måla ett lager grundfärg och ett lager täckfärg. Dörrarna tog jag av så dom målades liggande och så slipade först och sen rollade jag dom med en ”fin roller” så det skulle bli så lite knottror som möjligt. Pensel funkar ju också, det är vilket man föredrar. Kontakterna minns jag inte riktigt, tror jag målade med snickerifärg i Indras rum och väggfärg i vårt sovrum. Eluttagen blir dock repiga invändigt efter ett tag eftersom man stoppar i och ur kontakter, så dom får man bara måla på lite emellanåt och om du ska måla lampknapparna så tänk på att måla försiktigt så knappen inte fastnar när det torkar, alt montera ner som när du målar. Bara att du hör av dig om det är något mer du undrar över!

   Tack snälla och hoppas du får över mannen på måla-dörrarna-sidan! 😉

  Leave a Reply