Jag har haft en ganska intensiv jobbperiod den senaste tiden, och jösses vad jag carpe diemar dom här dagarna nu när det lugnat ner sig. Jag unnar mig goda frukostar, hämtar barnen tidigt och så har jag snöat in på vegansk mat tack vara den här otroligt inspirerande facebookgruppen. Så eftersom mitt liv dom senaste två veckorna nästan kretsat mer kring mat än inredning så kommer här några frukostfavoriter, dock är inte allt veganskt men det är bara att googla alternativ.
Bananpannkakor
Så enkelt, så gott, och så nyttigt. Det finns lite olika varianter på recept men allt som behövs är 2 mosade bananer och 2 ekologiska ägg (1-2 portioner), blanda ihop och stek som små plättar. Jag brukar även alltid ha i en msk chiafrön, det smakar inget men innehåller massa bra grejer som tex omega 3 och c-vitamin och ibland har jag även i frysta blåbär, det blir supergott, men det är svårare att steka (man behöver fler ägg). Serveras med bär, men varför inte ha bananglass till 🙂
Bananglass (Nice cream)
Det här är kanske ingen typisk frukost, men ett väldigt bra glassalternativ. Frys in 2 skivade bananer, låt tina lite och mixa sedan med frysta hallon/blåbär/jordgubbar eller vad man nu vill ha för glassmak. För chokladsmak kan man ta 1 msk kakao 1 tsk vaniljpulver. Om man tycker att den blir för tjock så kan man ha i en skvätt mandelmjölk (eller annat mjölkalternativ/mjölk).
Frukostfrallor
Josefin tipsade om det här enkla receptet för några veckor sedan och det har blivit en favorit här hemma också. Vi brukar bara göra hälften (5st) då barnen inte gillar nybakat bröd (sjukt, jag vet) och det är ju så gott med nybakat så vi gör hellre nya dagen efter än låter dom ligga.
10 frallor
5 dl Vetemjöl (man kan ta hälften Grahamsmjöl)
1 msk Bakpulver
1/4 msk Salt
2 msk Sirap
2 1/2 dl Vatten
Sätt ugnen på 200 C. Blanda mjöl, bakpulver och salt, tillsätt sirap och vatten och rör om till en jämn deg. Ta ut bollar av degen med hjälp av en sked och forma runda med mjöliga händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Avokadomacka
Har även snöat in på att äta avokado på mackan. Det finns mycket goda kombinationer som med ägg och chilliflkes, men jag gillar bäst avokado, jordgubb, ruccola och fetasost. Idag hade jag ingen fetaost så då tog jag flingsalt istället. Hittade det här receptet på vegansk fetaost som jag måste prova!
Fruktdrink
Så himla god vitaminboost. Man kan ju ta vilken frukt/bär, man vill men jag brukar pressa apelsiner, mosa ner banan, tärna kivi och jordgubb, och lite färsk mynta. Man kan ju mixa också men jag gillar när det är lite bitit och man kan verkligen ta det man har, ibland finns det kanske bara apelsin och banan hemma och det är också gott och lite roligare än bara apelsinjuice.
Färska kryddor
Och ett bonustips, nu när vi ändå är inne på matrelaterat, om hur man får sina färska kryddor att hålla längre än typ 2 dagar. Har tipsat om det här på Instagram redan men tycker att det är så bra så folk måste få veta. Ställ dom i ett vattenbad, mina har stått i två veckor nu! (ekologiska från ica)
No Comments