Baka & äta

Chokladtårta

november 6, 2017

Jag har bakat min första veganska tårta, eller ja min tredje om man räknar med att jag test-bakade två stycken innan, så den här skulle bli prefekt. Och det blev den! Man låter ju lite självgod när man är svinnöjd med sånt som man gjort själv, men jag tycker att det blev min godaste tårta någonsin! Förutsatt att man älskar choklad, men det gör man ju…

Tårtan bestod av 6st chokladbottnar, med salt karamellfrosting och hallonmousse som fyllning, täckt av ett tjockt lager chokladfrosting och toppad med vit chokladganache, vindruvor, fikon, hallon, maränger, oreokakor och lite blomsterströssel

Tårtbotten och salt karamellfrosting är från boken Tårtor utan ägg och mjölk av Karolina Tegelaar, jättebra (och billig) bok som jag verkligen kan rekommendera. Förutom massor av bra recept så är det också mycket tips och trix på hur man går till väga för att lyckas, så därför blev den här tårtan även den mest perfekta utseendemässigt.

 

Tårtbotten

3,5 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl kakao (siktat)

1 tsk birkarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

2 krm salt

1 msk vinäger

1,5 dl neutral olja

3,5 dl vatten

 

Sätt ugnen på 175C. Täck formen (jag använde en 24cm springform) med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser ordentligt. Ha i dom blöta ingredienserna och vispa till en jämn smet. In i mitten av ugnen i 45-55 min, testa med sticka – är stickan torr så är kakan färdig. Låt svalna i formen på galler. Toppen på botten skärs av när man monterar, men jag läste fel och skar bort toppen på alla bottnar. Det gick bra det också, och skär man inte bort något kan man få ut 3 bottnar per kaka. Jag fick bara ut 2, så jag gjorde 3 satser.

Hallonmousse

5 dl frysta hallon

3/4 strösocker

1,5 dl alpro soya vispgrädde

några droppar ättiksprit

 

Koka upp hallon och socker och låt det småkoka tills hallonen är upplösta. Sila hallonsåsen så kärnorna försvinner och låt svalna i kylskåp medan du vispar grädden. Sojagrädde går bara att vispa till ett perfekt fluff men till det här behöver man hårdare vispad grädde, så när man vispat så hårt det går så tillsätter man några droppar ättiksprit (ger ingen smak) och vispar lite till så får man hårt vispad grädde. När hallonsåsen är sval så vänder du ner den försiktigt i grädden tills det blir en jämn mousse. Jag tyckte att den blev lite för rinning, så ta bara lite hallonsås i taget. Jag varvade vartannat lager med hallonmoussen och salt karamellfrosting, men vill man göra en mindre avancerad tårta så kan man ta hallonmousse som fyllning på alla lager.

 

Salt karamellfrosting (skippa om man vill göra en enklare tårta)

2 dl alpro soya matlagningsgrädde

2 dl strösocker

200g rumstempererat mjölkfritt margarin (jag använde Milda)

1 dl florsocker

1/2 dl kokosolja

3krm salt

Koka upp grädde och ställ åt sidan. Smällt sockret under omrörning i en kastrull på hög värme, häll i lite i taget och låt smälta, upprepa tills allt socker är smällt och det är mörkbrunt (det ska inte lukta bränt). Ta av från plattan och häll i lite grädde i taget under omrörning. Det bubblar och skvätter så var försiktig. Låt svalna i kylen, men rör om då och då så inte ytan stelnar. Vispa ihop smör, florsocker, kokosolja och salt med elvisp och tillsätt sedan lite i taget av den avsvalande sockerröran, och vispa i minst 5 min.

Den här hade jag som sagt som fyllning på vartannat lager, men jag bredde även ett tunt lager utanpå hela tårtan, plastade in och ställde i kylskåpet över natten. Då låser man fast smulorna så det blir enklare när man brer på frostingen. Den behöver ju inte stå i kylskåpet hela natten för det, det räcker säkert med en timma, men jag föredrar att förbereda så mycket som möjligt dagen innan och tycker att det blir godare om den får dra åt sig lite.

Chokladfrosting

150g mörk mjölkfri choklad (jag använde 72% från Ica selection)

1 l florsocker (siktat)

2,5 dl kakao (siktat)

4 tsk vaniljsocker

500g rumstempererat mjölkfritt smör (jag använde Milda)

1 dl nötdryck (jag använde Icas nötdryck, med cashew, mandel och hasselnöt, men går nog lika bra med vilken som helst)

 

Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker. Tillsätt smör och nötdrycken och vispa med elvisp till en fluffig frosting. Om den känns för lös är det bara att ställa in i kylskåpet en stund och om den känns för hård (trots att den stått framme) så ha i lite mer mjölk.

Ta ut tårtan från kylskåpet och bre rikligt med frosting över hela. Vill man ha slät tårta så dra sen med en degskrapa runt och ovanpå.

Vit chokladganache

100g vit mjölkfri choklad (jag använde veganchoklad från greenstar)

1 dl alpro soya vispgrädde

 

Smält chokladen i vattenbad och värm grädden i kastrull. Häll över chokladen i grädden och blanda runt. Låt svalna i kylen och rör om då och då tills den fått rätt konsistens, det är bra om den är lite seg och inte för rinnig. Häll ganachen ovanpå och bre försiktigt utåt så det rinner över kanten. Den veganska chokladen som jag använde var inte helt vit utan lite ljusbrun, vilket blev mycket finare tycker jag.

Sen är det bara att slänga på det man vill ha! Marängerna är gjorda på kikärtsspad (recept nedan), det låter äckligt, men smakar precis som vanliga maränger. Även pannkakor fungerar alldeles utmärkt att göra på kikärtsspad, blir till och med godare än med ägg för dom blir frasigare. Jävligt gott har ett bra recept på det!

 

Maräng

1,5 dl kikärtsspad
2,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 100C. Vispa kikärtsspadet med elvisp till ett skum, så man kan vända bunken upp och ned utan att det rinner ur. Tillsätt strösocker, lite i taget, samtidigt som du vispar. När smeten är fast är den klar att spritsas på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 2 tim. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt marängerna står kvar medan ugnen svalnar

 

Hoppas ni gillar och lycka till!

No Comments

Leave a Reply