Baka & äta

Chokladtårta

oktober 31, 2016

Idag är det Eddas 3-årsdag och det firade vi med kalas igår. Jag bakade en väldigt chokladig chokladtårta, då jag hade lite tidsbrist så använde jag i stort sett samma fyllning som när jag gjorde Indras jordgubbstårta, men med mer choklad och mindre jordgubb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag gjorde av med 4 paket färdiga chokladtårtbottnar, men använde ”bara” 9 bottnar (motsvarande 3 pkt), det är alltid någon som går sönder eller är snett skuren, så det går ofta åt ett paket extra. Jag gjorde fyra fyllningar och upprepade varje fyllning två gånger, det var jordgubbsmousse, glasskräm och två varianter av chokladmousse som fyllning. Utvändigt täckte jag tårtan med chokladgrädde, hällde över lite chokladganaché och toppade med diverse chokladsaker, fikon och vindruvor.

 

Jordgubbsmousse

250-300g frysta jordgubbar

4 gelatinblad (blöt 5 min innan användning)

0,75 dl florsocker (går bra med strösocker också)

2tsk citronsaft

2,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt medan du kokar upp jordgubbarna och sockret, pressa i lite citronsaft. Ta av kastrullen och mixa jordgubbsblandningen och lägg sedan i gelatinbladen och rör om tills dom smält. Ställ i kylen för att svalna. Vispa grädden och vänd ner den kylda jordgubbsblandningen, om den är för lös i konsistensen så låt den stå i kylen ett tag innan användning.

 

Glasskräm

1 påse marsánsås

2dl mjölk

1-3 dl vispad grädde

vaniljpulver

Glaskräm låter ju himla avancerat, men det är egentligen bara marsánsås med grädde i. Man följer bara anvisningarna på paketet för hur man blandar för att göra kräm istället för sås, vilket är vispar ihop mjölk och pulver. Sen blandar man i grädde efter behag, jag brukar vispa den först och så brukar jag ha i en skvätt vaniljpulver. Grädde och vaniljpulver är även ett tips om ni gör sås till paj, blir lite lyxigare då.

 

Chokladmousse 

200g Mörk choklad (eller valfri choklad)

2,5 grädde

175g philadelphiaost

Värm grädden och ta av precis innan den börjar koka, dela chokladen i småbitar och lägg i och rör om tills den smällt. Ställ i kylen typ 2 timmar. Blanda i philadelphiaosten och vispa upp. Jag gjorde även en variant av choklad som fanns hemma, så det blev en mix av vit, mörk och mjölkchoklad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Decoration

Chokladgrädde (ca 5-6dl grädde, 2-2,5msk kakao, 2-2,5msk florsocker)

Chokladganaché (175g mörk choklad, 100g grädde, en klick smör)

Kakor och godisar i choklad, fikon och vindruvor (eller vad man nu vill ha på)

 

Chokladgrädde: Vispa grädde, rör ner kakao och florsocker, bre ett tunt lager över hela. Chokladganaché: Värm grädden och ta av precis innan den börjar koka, dela chokladen och lägg i rostfri bunke (porslin och emalj fungerar också). Häll grädden över chokladen och rör om till den smällt, tillsätt en klick smör. Låt svalna i rumstemperatur tills den fått en bra konsistens. Om det hinner stelna för mycket så går det att värmde den lite i ugnen. Toppa med det du vill ha på!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 Comments

  • Reply Sabbe oktober 31, 2016 at 3:43 e m

    Den var jättefin och jättegod! 😋🎂

  • Reply jasmin november 21, 2016 at 7:23 f m

    Tack för receptet!! Men har ni verkligen det så mörkt hemma? Påverkar det inte ert humör spec när det är mörkt utomhus också? Är så nyfiken för vill gärna anamma stilen hos oss…men känner mig obestämd.
    (^__^)

    • Reply Elin - Studio Elwa november 21, 2016 at 2:25 e m

      Vi har det inte så mörkt faktiskt, indras rum har den mörkaste färgen och det är inte en jättemörk grå färg, lite mörkare mellangrå skulle jag säga (industri från Beckers om du vill kolla). Tror det beror mer på att jag är väldigt less på ”ljust och fräscht” och vita väggar, så jag gillar att dra ner ljuset istället för upp när jag redigerar 🙂

  • Reply Mia januari 14, 2017 at 9:13 e m

    Så vacker och verkar ju tokgod!

  • Leave a Reply