DIY

Drivveds-look med hemmagjord bets

oktober 9, 2016

Perfekt slitna rustika brädor är inte alltid så lätt att få tag på, men jag har ett tips hur man kan få nytt trä att se gammalt ut. Det finns ju drivveds-bets att köpa, vilket jag aldrig testat men jag föredrar att göra min egen, plus att jag ändå hade allt som behövdes till den hemma. Det är samma bets som jag för flera år sedan betsade bockbenen till mitt skrivbord med och jag gillar den färgen. Min plan var att bygga ett bord av brädor och bockben men så sprang jag på det här på Ikeas fyndhörna.

Det här behöver du till betsen:

Äppelcidervinäger

Stålull

Burk med lock

Te

Vatten

Pensel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg stålullen i en burk och fyll på med äppelcidervinäger så den täcks, sätt på locket och låt stå i några dagar. Jag väntade 2 1/2 dygn.

Jag ville att bordet skulle kännas lite slitet så jag tog hjälp av barnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda sen starkt te. Jag tog fem tepåsar på ca en kopp (typ 2dl kanske) med varmt vatten och avslutade med en tepåse med löste från Teadventskalendern, tänkte att det kunde bli ojämna märken om man lät tebitarna ligga kvar, men vet inte om det blev någon skillnad direkt. Pensla på och låt sen torka. Tänk på att täcka underlaget, det droppar lätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När det torkat borstade jag bort te-resterna och penslade på stålullsblandningen. Sen är det bara att vänta, det mörknar mer och mer varteftersom. När det torkat kan det säkert vara bra att lacka så det blir lite tåligare. Det ska finnas matt lack på sprayburk, som jag tror vore perfekt för ändamålet, men har inte testat det själv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 Comments

 • Reply Sabrina Wallin oktober 9, 2016 at 7:01 e m

  Wow! Vilket bra resultat! 👍🏻 Måste testas!

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 10, 2016 at 5:43 e m

   Ja det blev toppen, så det tycker jag att du ska!

 • Reply Denise oktober 20, 2016 at 5:45 e m

  Så fint! Och bra tips!
  Har du kapat skivan på längden?

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 23, 2016 at 9:31 f m

   Tack! Nej, den var så ”kort”

 • Reply Caroli e maj 16, 2017 at 3:19 e m

  Hur lång tid tog det att torka? Och är det ett lager du använt dig av? Jättefint!!

  • Reply Elin - Studio Elwa maj 16, 2017 at 7:33 e m

   Hmm, nu var det så längesen jag gjorde den, men skulle nog säga att man ska vänta ett dygn innan man lackar (lackar man inte så går det inte att torka av) Tack!

 • Reply Susanna oktober 23, 2017 at 2:15 e m

  Så fint! Detta ska testas. Vad har du för färg på väggen?

  • Reply Elin - Studio Elwa oktober 23, 2017 at 7:20 e m

   Tack! Det är målat i ”varmgrå” från Jotun Lady minerals

  Leave a Reply