Browsing Category

Hemma hos oss – Ute

Hemma hos oss - Ute

Altansäsongen har börjat!

maj 21, 2017

Äntligen kom värmen och från och med nu kommer ALLT göras utomhus. Eller kanske inte riktigt. Men man vill ju vara ute så mycket som möjligt, så i veckan målade jag det sista på taket vi byggde förra sommaren och ställde jag i ordning, och gud vad jag älskar vår altan nu! Förut var vi knappt på baksidan för det var så omysigt, men nu med taket blir det mycket mer ombonat och det är verkligen favoritrummet på sommaren. Nu fattas bara lite växter, och bygga pergola står på tur på prioriteringslistan. Ni vet, den man gör för man sett på Arga snickaren men aldrig följer…  I alla fall, om ni har problem med hur ni ska möblera en stor och omysig altan – bygg tak eller pergola på en del! Så blir det lite rumskänsla och man kan hänga upp tyg, lampor, ljusslinor, vimplar, gungor, eller vad man nu vill.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skåpet, som var mer välfyllt tills barnen var där och plockade det dom ville ha, kommer från Ikea och heter Hindö. Även lampan är Ikea, från sinnerlig-kollektionen, men det är det väl ingen som missat vid det här laget…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soffan och fåtöljerna är fyndade på loppis, mattan är från Åhlens. Bordet har jag haft i Eddas rum förut, det fick flytta ut i brist på annat, men jag är på jakt efter ett stort runt och lågt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Altanen är laserad i Gnejs 1929 från Beckers, färgen räckte inte riktigt hela vägen som ni ser. Men det det är ju bra för er så ni kan se färgskillnaden… Vill ni läsa mer om det så kan ni göra det här. Taket är målat i Beckers fasadlasyr ”Berghäll”. Gardinerna är Vivian från Ikea, dom var för långa förra året också, men det gick ju bra, så dom lär nog inte bli uppsydda i år heller.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gungan kommer från Biltema och är superbillig, så jag köpte också en ”vanlig” gunga och en repstege som jag inte har en aning om vart den ska hänga. Men billigt var det…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är där bakom, där det är tomt nu, som pergolan ska byggas. Sen ska det planteras klätterhortensia och så ska matgruppen stå där.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barnens del av altanen, som dom ”stylat” själva, tyckte det var så fint som det var så har inte flyttat på något. Soffan är köpt på loppis och bordet med stolarna tror jag kommer från rusta eller liknande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiosken byggde vi förra året av spillvirke, här finns ritning på den om ni vill bygga en egen.

Hemma hos oss - Ute

Altanfix

juli 27, 2016

Det känns som att tricket för att få det mysigt ute är textil, växter och lampor. Och desto mer som händer ju mysigare blir det, samma som inne egentligen. Textiler är ju inte så lätt när man bor i Sverige och jag tycker att det blir alldeles för jobbigt att kånka dynor och kuddar ut och in varje dag. Så för att få det lite mysigare, kunna lämna saker ute och kunna hänga upp saker så har vi byggt tak på en del av altanen. Jag fotade idag, medan barnen fick vänta på sin mellis som stod framdukat, så det fick gå undan. Det är inte lätt att vara bloggbarn…

Såhär såg det ut innan, altanen var det första vi byggde när vi flyttade in och har sedan dess varit väldigt trist och just därför var vi nästan aldrig på baksidan. Man kan säga att det var less is more stilen- och det funkar ju inte för mig… 😉 Jonas håller på och plockar ner vinsdskivorna som ska bytas och ser ni skillnaden på trappan och sidan av altanen dit lasyren inte räckte när vi laserade?

unnamed (25)

Det här är planen (obs ej skalenlig), taket har vi som sagt redan byggt och bredvid kommer det bli en pergola med klätterväxter. På högra sidan slutar altanen i linje med den vita blomlådan idag, men där ska vi bygga ut och fortsätta runt hörnet där vi har ett förråd. Eventuellt blir det ett plank där i hörnet och så är jag väldigt sugen på en badtunna där, men det ska ju byggas ut först också… Den biten vid förrådet som försvinner ut ur bild tänker jag ska bli lite mer barnens del, där står även studsmattan på gräset. Men det blir nästa sommars projekt, nu har vi byggt färdigt för i år.

Skärmavbild 2016-07-27 kl. 18.21.05

Och såhär mycket mysigare vart det! Från att vi aldrig brukar vara på baksidan till att det är favoritstället där vi är hela dagarna, att vädret den senaste veckan varit fantastiskt kanske har med saken att göra också. Men längtar redan till nästa sommar när det kommer bli ännu fler förbättringar.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Jag gick bananas på Ikea här om dagen, så gardiner, lampa, några kuddar, svarta stolen, fårfällarna, skåpet och allt utom kannan i det, kommer därifrån.

unnamed (32) unnamed (31)

Nu har vi lånat ena soffbordet inifrån, i väntan på att hitta ett som passar. Jag vill ha ett runt som är lite större och lite lägre tror jag, hojta gärna om ni vet något!

Processed with VSCOcam with m3 preset

Jonas placerade eluttaget så långt ner som möjligt så man kan sitta där och ladda mobilen samtidigt. Jag hade ju gärna sett att det satt så högt upp som möjligt, men å andra sidan är det ju ganska skönt att kunna sitta ute och blogga nu

Processed with VSCOcam with m3 preset

Hemma hos oss - Ute

Den perfekta gröna

juni 28, 2016

Jag är så kär i den här gråbeigegröna utomhusfärgen som jag målat vår soffa i. Soffan är Ikeas Äpplarö och den finns i butik nu, men jag köpte vår begagnad förra sommaren och i väldigt nött skick. Jag tog aldrig några före-bilder men ni ser på bordet hur slitet det var innan. Färgen är Stensöta (NCS S4500-G80Y) från Beckers och nu sitter jag här och funderar på vad mer jag kan måla i den här underbara färgen, barnens lilla bord och stolar kanske…

unnamed-31 unnamed-30 unnamed-29 unnamed-28 unnamed-27

Hemma hos oss - Ute

Laserat altanen

maj 26, 2016

Som jag nämnde igår så har jag ägnat dom senaste två dagarna åt att tvätta och lasera altanen. Som tur var, eftersom jag själv fick kramp i armen av att skrubbat 1m, hade jag hjälp av min syster Ove. Ja hon kallas Ove, en förkortning på ove-luna som är ett annat sätt att säga Evelina på i vår familj. Hon har dessutom jobbat i färgaffär så hon hade stenkoll, för jag orkar aldrig läsa mer än halva ”så här gör du” anvisningarna, så tur hon var där och rättade mig. Plus att dom där spinkiga armarna verkade oka hur mycket som helst.

Såhär såg den ut före:

FullSizeRender

Egentligen älskade jag hur vår altan såg ut, perfekt grå nött och smutsig, men man måste ju ta hand om den. Så vi började med att tvätta av, eftersom det var jordens varmaste dag och vi har världens största altan (ingen överdrift i något av detta), så gjorde vi 1/4 i taget. Jag använde Beckers terasstvätt, och även fast vi blötte altanen innan vi hade på medlet så hann det torka på dom 15-30 min man skulle vänta. Men det gick bra ändå, vi tog lite vatten när vi skrubbade, men jag rekommenderar att göra det en dag när det är mulet istället. Vi skrubbade det mesta med en terassborste, det var svinjobbigt, så Jonas fick på vägen hem från jobbet köpa med någon koppling så vi kunde dra slang från kökskranen och köra med högtryckstvätten istället. Det var ju soft, men tänk på att man måste ha ett speciellt munstycke för altan, annars om det blir för hård stråle så förstör man altanen.

Jobbigt var det…

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 10.23.36

Det blev en stor skillnad efter tvätt alltså. Ser fint ut på bilden men i verkligheten är den uppruggad, torr och känslig.

FullSizeRender-2

På Bauhaus sa han som hjälpte mig att jag skulle använda pensel till lasyren, men när jag gick förbi lasyrerna på vägen ut så fick jag syn på en terrasdyna, som var två plankor bred så då tog jag den istället. Jag har aldrig laserat något förut och jag tycker att det var lite svårt att få det jämnt, men det är väl så med lasyr antar jag, det hade kanske varit lättare med pensel men jag orkade inte det. Sen skulle man inte måla om det var risk regn eller dagg inom närmaste dygnet, vilket jag inte trodde att det var, men precis när jag målat klart så började det regna… och så har det regnat sen dess, men beckers färg brukar torka superfort så jag tror inte att det är någon fara.

IMG_8325

Jag laserade med en terasslasyr som heter Gnejs 1929, vet inte om jag är helt nöjd med nyansen, den är jättefin i sig, men den är inte perfekt mot den vita färgen på vårt hus. Är man smart så provmålar man någon bräda först… Jag körde på direkt och i början tyckte jag inte alls att den vart bra, den blev nästan lite blå ton mot huset, men jag var ju tvungen att göra hela och tänkte hela tiden att jag kommer behöva ett lager till med en annan kulör. Det blev bättre nu när hela är färdig, och det är en fin färg om man står inne och tittar ut, men det skär liiite när man tittar mot huset. Kanske känns bättre bara det kommer lite möbler på, nu känns det väldigt ovant för det blev så ljust också.

IMG_8326