Browsing Category

Organisera

Organisera

Organisera livet

september 28, 2016

Jag jobbar ju mycket hemifrån och tycker att det är det svårt att se den tiden som jobb och inte ”jag är ledig och ensam hemma och måste passa på att tvätta, plocka, städa, handla, sortera, rensa, hämta barnen tidigt, osv”. Men jag jobbar på det, och just eftersom det är jag som är hemma så är det också jag som ser allt som måste göras och innan Jonas ens hinner reflektera över att sängkläderna behövs bytas, tvålpumpen fyllas på eller att barnen behöver nya kläder har jag redan löst det. Vilket blir ganska ohållbart i längden, att bara den ena ska ha koll på allt.

Så jag måste tipsa om en app som vi skaffat som förmodligen räddar vårt förhållande, den heter Hub. Det finns säkert liknande appar som fungerar lika bra (i sann public service anda), men den här tyckte vi passade våra behov bäst när vi letade. Där kan vi göra listor på vad som behövs göras och vad som behövs handlas och har gemensam kalender med påminnelser. Sånt som är återkommande går att sätta på repeat både i listorna och i kalendern. Vi har försökt med listor och vi har en kalender på väggen hemma, men skillnaden är att mobilen har man ju alltid med sig, så man kan när som helst bra fylla i och bocka för, var man än är. Innan man hinner glömma bort det.

Sen gör vi en veckoplanering på dörren i hallen som är målad med skoltavelfärg, så man lätt får en översikt över vad som händer i veckan. Och vi har hittills inte missat varken idrott, läxa eller något annat, som vi säkerligen hade missat när jag ensam försökte ha allt i huvudet… Ta i trä.

studioelwa_hall_skoltavelfarg_beckers

Organisera

Var sak på sin plats

april 17, 2016

Jag är lite av en organiseringsnörd, tycker väldigt mycket om när saker har sin plats, det ska vara lätt att hitta och lätt att stoppa undan igen. Jag har verkligen inte ett perfekt organiserat hem, långt ifrån, men jag tänkte ändå dela med mig av några tips som jag tycker förebygger stökigt hemma.

Ni som följer mig på instagram har säkert inte missat att vi sällan bäddar sängarna här hemma, vi bäddar bara innan vi får städat och när vi får besök. Egentligen är det inte bäddandet som stör mig, även om jag tycker att det är extremt onödigt, utan mer när man går och lägger sig. Lite som med smink, det är kul att ta på men så tråkigt att tvätta bort. Fast i det här fallet är det inte att plocka bort det som är det jobbiga heller, utan mer att vi lägger allt på golvet och sen blir det liggandes där ända tills det är dax för städning nästa gång. Så jag har gjort plats på golvet i garderoben bredvid sängen så nu är det superlätt att bara kasta in allt där och dra för. Vi bäddar inte oftare för det, men vi slipper se stöket.

unnamed-32

Något annat som alltid ligger överallt är laddare till diverse elektronik. Jag har gjort många försök till att ha ett ställe för sånt, testat i lådor, förvaringsboxar, skåp, i köket, sovrummet, kontoret men inget har funkat. Vilket känns helt sjukt när man skriver om det, hur svårt ska det va liksom, men det behövde tydligen vara enklare än så för att det skulle funka för oss. En korg i stringhyllan blev lösningen. Där man ser vad som ligger i, det är inget lock eller något man behöver dra ut för att komma åt, alltså extremt enkelt att lägga i och ta ur. Vanligtvis står korgen nere i hörnet, så den knappt syns och väldigt nära ett eluttag, vilket också gör att vi blivit mycket bättre på att dra ur laddarna när dom inte används. Ni vet väl att det är en av dom vanligaste brandorsakerna? (källa: någon brandutbildning för typ 10 år sedan) så det måste ni göra!

unnamed-33

Sen det här med att ha saker nära till hands. Tex tändare, antingen ligger dom och dräller överallt eller så är dom spårlöst försvunna. Med en 2-åring har man inte så mycket tid till att gå runt och tända ljus överallt till vardags och ännu mindre tid till att leta efter tändare men jag tycker ändå om att tända några ljus på bordet när vi äter. Så lösningen – en liten ask på bordet, ser fint ut och döljer och håller rätt på fula saker. Har även en på sängbordet med lypsyl, fotsalva och nässpray. Och en med nappar, men den är alltid tom eftersom nappgömmorna är svåra att hålla hemliga…

unnamed-34