Browsing Category

DIY

DIY Halloween

Halloweenpyssel

oktober 29, 2017

Barnen ville halloween-pyssla så vi slängde ihop en spök-girland av en ljusslinga. Så snabbt och enkelt att till och med barnet som saknar tålamod var med från start till klart, och det innefattade inte heller något kladd så även mamman var nöjd. Vi tog ett gammalt lakan som ändå skulle slängas, rev det i bitar, målade ögon (och tydligen näsor och glada munnar på vissa också) och klippte ett hål upptill så vi kunde skruva av glödlamporna och trä på dom. Några knöt vi runt halsen så det blev ett huvud och resten fick bara hänga. Läskighetsnivån blev väldigt låg, men det finns ju snälla spöken också

DIY Hemma hos oss - Tv-rum

Bygg ditt eget soffbord

maj 10, 2017

Inredning må vara ytligt, men vilken skillnad det gör för hur man trivs ändå. Vårt Tv-rum har varit så försummat, jag har liksom tagit dom bra sakerna till andra rum när jag gjort om, men i går kom nya mattan och jag kom på mig själv med att sätta mig där och äta frukost i morse istället för i sängen där jag alltid annars sitter. En sån liten sak som en ny matta, så då vart jag peppad på att fixa lite till. Jag har varit sugen på ett nytt soffbord ett tag, men varför köpa ett när jag kan göra ett själv tänkte jag såklart och slängde ihop ett av det som fanns hemma.

Det jag använde var, en utomhuskruka, en stenskiva som Jonas hittat på tippen och dekorplast. Den där skivan har stått i garaget i flera år och förra helgen när vi rensade så ville jag slänga den, men det var ju en himla tur att vi inte gjorde det. Fan, man kan ju aldrig slänga något…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krukan har stått ute i några år och var ganska sliten så jag gjorde rent och klädde den i dekorplast i marmor, man kan ju måla också om man nu inte har en kruka som är snygg som den är. Sen är det bara att lägga skivan på krukan, för säkerhetens skull så är det bäst att fästa den med något lim, det får ni kolla med bygghandeln vad som passar bäst för just ert bord. Alla har ju kanske inte en upphittad stenskiva liggandes hemma i garaget, men man kan ju kolla med diverse företag som gör bänkskivor om dom har någon snutt över eller beställa en måttanpassad i den storlek och form man vill, eller blocketfynda något.

Och såhär blev det:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIY Jul

Slå in julklapparna med det som finns hemma

december 23, 2016

Jag gillar att slå in julklappar och brukar allltid lägga lite tid och tanke på dom. Men i år kände jag bara att det är så himla onödigt att köpa saker till det, även om jag inte brukar köpa mer än inslagspapper och kanske snöre, så jag slog in med sånt som jag redan hade hemma. Nu har kanske inte alla fina papper, tapeter, tyger, band och sånt hemma, jag är bra på att spara på sånt. Men man får kika vad man har, kanske en pappkasse som man kan slå in med, en gammal kökshandduk, en fin låda, eller varför inte golvpapp som jag slog in dom här paketen med, det gäller bara att rota i skåpen lite. Att tejpa eller knyta fast en liten grankvist på paketen är ju också väldigt enkelt och fint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu hade jag några etiketter hemma som jag kunde använda, men det är busenkelt att göra själv. Bra göra ett hål med hålslagaren och klippa ut valfri form.

Jag hade även lite paketpapper hemma som sagt, sen har jag rivit en tygremsa som band

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här har Edda och jag slagit in med sidor från en gammal bok

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här har jag tagit en bit tapet och några gamla julkulor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och en tygbit istället för papper går också bra att slå in med

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

God Jul, hoppas ni får en fantastisk sådan!

DIY

Så enkelt gör du ett personligt spjälsängsskydd

november 8, 2016

Jag fick en snutt över av tyget jag använde till Indras skrivbord och det var perfekt size för att uppdatera Eddas spjälsängsskydd. Som grund har jag använt det här spjälsängsskyddet från Ikea, för jag tänker ju såklart inte sy det från grunden, bara tanken på det avskräcker mig även om det säkert inte skulle vara så svårt. Men som ni vet, så tar jag helst den enkla vägen när det kommer till att sy. Ikea har gjort om spjälskyddet lite sen jag köpte det för 7 år sedan, men den fungerar ändå.

 

På det här spjälsägsskyddet har jag redan sytt ett tyg på ena sidan, eller egentligen två, men har sytt det som är på nu ovanpå det andra. Tänkte behålla det som redan sitter och sätta det nya tyget på den vita sidan, så blir den fin åt båda håll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det är bäst att sicksacka alla kanter och tvätta tyget innan man syr på det, så det inte krymper sen när man tvättar skyddet. Om jag gjorde det låter jag vara osagt… Sen är det bara att vika in kanterna och nåla fast på spjälsängsskyddet. Vill man spara en vit kant så viker man såklart bara in mer tyg, det finns en kant på skyddet som man kan följa i så fall, det gjorde jag första gången jag sydde fast tyg på den här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nu när tyget var lite mörkare tyckte jag inte att det passade så bra med vita band att knyta fast den med, så jag klippte bort dom som va och satte nya på samma ställe. Såg att den uppdaterade versionen från ikea inte har banden utan kardborr-fästen på sidan, så om jag skulle haft den som grund hade jag klippt bort dom helt och sytt fast band istället. Sen är det bara att sy varvet runt, några millimeter in från kanten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Färdigt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIY

Tapetvimpel

oktober 31, 2016

Ibland får jag tapetprover hemskickade till mig, och det är ju himla bra att ha till diverse pyssel, som när man behöver en vimpel till kalas tex. Det är kanske ett konstigt behov, men trots att jag redan har jättemånga vimplar så får jag sånna behov ibland. Och det är ju så väldans snabbt fixat!

 

Det här behövs:

Tapet/papper

Sax

Snöre

Lim

(ev. någon mall)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vik alla tapetprover på mitten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rita formen. Jag ville ha halvcirklar så jag tog en tallrik till hjälp

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klipp ut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Limma kanterna runt ena halvan och vik fast på snöret

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Färdig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIY Jul

Makeover med porslinsfärg

oktober 15, 2016

Nu är jag tidigt ute, men jag har ju så himla svårt att hålla på saker när jag väl gjort dom, och nu har jag gjort en lien makeover på ett par glöggkoppar med porslinsfärg.

Köpte dessa på Lagerhaus rea för 10kr styck, nu är det nog egentligen inte glöggkoppar, kanske inte kaffekoppar heller då dom är rätt små. Ljuslykta kanske? Jag vet inte, men i alla fall fel färg för glögg enligt mig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så jag köpte svart porslinsfärg på Panduro och målade över det randiga på koppen. Målade ganska slarvigt och så det skulle bli lite rinnigt, men medan den stod och torkade rann färgen ner och ränderna lyste igenom. Vilket också vart bra, så jag lät det vara så, annars kan man säkert måla fler lager. Sen in i ugnen enligt anvisningarna på färgburken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och såhär vart det! Nu köpte jag bara 3, så det blir kanske ingen vidare glöggfest, men får köpa till några koppar då vi firar jul här hemma i år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIY

Drivveds-look med hemmagjord bets

oktober 9, 2016

Perfekt slitna rustika brädor är inte alltid så lätt att få tag på, men jag har ett tips hur man kan få nytt trä att se gammalt ut. Det finns ju drivveds-bets att köpa, vilket jag aldrig testat men jag föredrar att göra min egen, plus att jag ändå hade allt som behövdes till den hemma. Det är samma bets som jag för flera år sedan betsade bockbenen till mitt skrivbord med och jag gillar den färgen. Min plan var att bygga ett bord av brädor och bockben men så sprang jag på det här på Ikeas fyndhörna.

Det här behöver du till betsen:

Äppelcidervinäger

Stålull

Burk med lock

Te

Vatten

Pensel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg stålullen i en burk och fyll på med äppelcidervinäger så den täcks, sätt på locket och låt stå i några dagar. Jag väntade 2 1/2 dygn.

Jag ville att bordet skulle kännas lite slitet så jag tog hjälp av barnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda sen starkt te. Jag tog fem tepåsar på ca en kopp (typ 2dl kanske) med varmt vatten och avslutade med en tepåse med löste från Teadventskalendern, tänkte att det kunde bli ojämna märken om man lät tebitarna ligga kvar, men vet inte om det blev någon skillnad direkt. Pensla på och låt sen torka. Tänk på att täcka underlaget, det droppar lätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När det torkat borstade jag bort te-resterna och penslade på stålullsblandningen. Sen är det bara att vänta, det mörknar mer och mer varteftersom. När det torkat kan det säkert vara bra att lacka så det blir lite tåligare. Det ska finnas matt lack på sprayburk, som jag tror vore perfekt för ändamålet, men har inte testat det själv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIY

Diy – luftballong

september 30, 2016

Jag har fått några förfrågningar om luftballongen jag gjort av lampan i Eddas rum. Själva lampskärmen har jag köpt second hand och vet faktiskt inte var den kommer från ursprungligen. Men det finns ju många fina runda lampor, både i tyg och papper. Tar man en sån klassisk rislampa i papper så kan man ju måla, sätta tapet, tyg, fjädrar eller vad som helst man kommer på. Jag ville inte göra hål i tyget och ville inte bara ha sytråd som linor, så jag fäste bara två snören i metallskenan (som sitter invändigt i den här typen av lampor) och trädde dom andra ändarna genom korgen. Korgen blir inte jättestabil med bara två snören, man skulle behöva minst tre, men det var det snabbaste sättet. Det skulle ju också gå att knyta snören som går runt hela lampan, typ på samma sätt som man knyter en ampel men upp och ner, om man inte vill göra hål i lampan, eller bara för att det är fint. På rislampor i papper kan man ju göra små hål precis vid ringen nedtill och trä igenom snörena.

Till korg har jag använt den minsta av korgarna i setet Ljusnan från Ikea. Men samma här, man kan ju ta vad som helst egentligen, tex en toarulle och göra en botten till, eller en virkad hade ju varit fint.

Bara fantasin som sätter gränser, så klyschigt, men sant.

studioelwa_diy_luftballong_barnrum

DIY

Så gör du en enkel väggbonad

september 20, 2016

Ingen har väl missat väggbonadens stora comeback, och eftersom jag föredrar att göra lätta saker så gjorde jag en väldigt enkel variant av det som fanns hemma.

Allt man behöver är garn, sax och en ring. Men ringen kan man ju byta ut mot vad man vill, tex en gren (jamen, grenar är ju så bra) eller en galge. Kärleksörten har ingenting med pysslet att göra…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Man börjar med att klippa en massa garnbitar (eller vad man nu har) i lika långa längder, hellre för långa än för korta, för det är ju bara att klipp sen. Jag hade egentligen tänkt göra den enfärgad, men hade inte garn så det räckte, så det blev en blandning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sen är det bara att knyta fast mittdelen av snöret i ringen, så det blir två lika långa tåtar som hänger ner.  Jag knöt mina lite huller om buller, men man skulle också kunna knyta efter färg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Såhär ser det ut när alla är fastknutna, också ganska fint, så vill man ha en ännu enklare så kan man sluta här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I nästa steg sorterar man in dom i grupper, jag tog 10 snören i varje grupp, men vill man ha en tjockare eller tunnare så är det bara att anpassa mängden snören.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sen knöt jag ett snöre om varje grupp, och delade sen in nya grupper med 5 i varje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Så tar man 5 från ena bunten och binder ihop med 5 från andra bunten. Dom två längst ut knyter man med bara 5 i. Sen upprepar man tills man är nöjd med proportionerna. Om man vill göra den trekantig så låter man bli att knyta dom 5 längst ut efter varje rad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nu var kanske den här extra enkelt för mig att göra eftersom jag hade Hjälpison till hands…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Men såhär vart det tillslut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIY

7 sätt att använda grenar på

september 15, 2016

Som jag nämnde igår så samlar Indra på grenar, hon samlar visserligen på allt skräp hon hittar, men grenar är ändå något jag kan dra nytta av. Så här listar jag 7 användbara saker som jag gjort av grenar här hemma

 1. Hatthylla studioelwa_kladhangare_diy_grenar
 2. Väggbonad studioelwa_vaggbonad_diy_inredning
 3. Klädhängare studioelwa_gren_hall_kladhangare
 4. Mysbelysning studioelwa_gren_barnrum_inspiration
 5. Klädstång studioelwa_kladstang_spell_gypsy
 6. Sänghimmel studioelwa_barnrum_sanghimmel_diy
 7. Tält studioelwa_tipi_diy_talt_barnrum

Ja, det var kanske ganska många kläd-upphängningsanordningar, men jag döpte dom ändå till olika saker och dom är ju faktiskt inte lika…

DIY

Bygg en Kiosk

juli 10, 2016

Garaget svämmar över av gammalt virke som bara ligger och skräpar, så vi byggde en kiosk till barnen av det. Vi följde ingen ritning utan tog det lite som det kom, men tänkte försöka mig på en beskrivning på hur vi gjorde, ifall det är fler som vill bygga en. Hade jag gjort om den med valfria mått så hade jag gjort den lite djupare och kanske något lägre.

Eftersom vi använde oss av det vi hade hemma så var det längden på virket som fick avgöra storleken på kiosken. Först la jag ut det på altanen för att få ett hum och kunna mäta så måtten kändes okej. Stommen blev 1m på brädden, 50cm djup, 160cm hög fram och 175cm hög bak. unnamed-32

Först skruvade vi ihop två träramar, den främre 100x160cm och den bakre 100x175cm, Tänk på att reglarna (i det här fallet) är 4,5cm, så dom övre och undre reglarna är kapade på 91cm, så den totala bredden blir 100cm. unnamed-33

Sen satte vi ihop ramarna med korta reglar, två där uppe och två där nere. Och samma här eftersom totala djupet ska bli 50cm så knappade vi reglarna på 41cm. unnamed-34

Att kapa vinklar är inte vår grej, så vi la bara takreglarna ovanpå och skruvade fast. Eftersom vi ville ha lite överhäng så kapade vi dom på 70cm, dvs 20cm längre än djupet på kiosken. Om man inte gör kiosken så hög som vi gjorde så kan man ju göra taket direkt över kioskluckan så blir det lite som en markis. Det blir nog gulligare så. unnamed-35

Så var det bara att börja sätta upp brädorna, vi gjorde kortsidorna först så att brädorna på framsidan sen skulle täcka den kapade kanten (eftersom det aldrig blir bra när vi försöker gera kanterna). Fyra brädor upp fick bli en bra höjd för disken, för vi ville ju inte hålla på och behöva klyva någon bräda. Här skulle kiosken i stort sett kunna vara färdig om man vill göra ett mindre projekt, om taket var lite lägre, som jag nämnde ovan, hade man bara kunnat häfta fast ett tyg (vaxtyg lämpligtvis) som tak/markis, på med en skiva som disk och sen måla. Det var väl något sånt jag tänk mig från början, men när man väl började bygga så var det liksom svårt att sluta. unnamed-36

Så vi fortsatte att täcka kortsidorna ända upp och satte två brädor ovanför öppningen. unnamed-38

På insidan satte vi en regel i samma höjd som brädorna slutar, för att det ska finnas något att fästa skivan i sen.  unnamed-37

Vi hittade en OSB-skiva som passade bra som tak, så då behövdes en till regel i mitten, som vi fäste precis som dom första två. Sen satt vi en täckbit på vardera sidan av kiosköppningen för att dölja reglarna och dom kapade kanterna på brädorna. unnamed-41

Vi satt även en regel (eller ja, tre små, vi fick pussla lite) i samma höjd på utsidan under öppningen för att kunna fästa disken lite längre ut. unnamed-40

Skivan till disken var lite för lång, men istället för att kapa den så sågade vi bara ut för sidorna och lät den sticka ut på kanterna, det gjorde att kiosken ser lite mindre oproportionerlig ut. Även taket hade gärna kunnat sticka ut lite mer, men där ska det på en kant, så det blir bättre… unnamed-39

Taket klädde vi i syllpapp som vi la omlott och häftade fast på undersidan, hade ju funkat att bara måla också, men nu när vi ändå hade det hemma.    unnamed-42

Disken satt vi kant i kant med den inre regeln, så att den inte skulle ta så mycket plats invändigt, då den blev rätt liten. Och så satt vi en hylla lite lägre ner för kassaapparaten. unnamed-43

Sen satt vi en täckskiva framtill och fäste små reglar på vardera kortsida på taket. unnamed-44

Så vi kunde sätta täckskivor även där. unnamed-45

Äntligen ett projekt där barnen kunde vara med och måla och med utmärkt resultatet måste jag säga. Vi målade med dom utomhusfärger som vi hade hemma, Utsidan i Rot, insidan i Lergrå och disken i Stensöta, alla tre från Beckers. Den rosa hade jag egentligen tänkt måla våra ytterdörrar i, men nu gick färgen åt till det här, så vi får se hur det blir. unnamed-46

Så, nu hoppas vi att barnen håller sig roade så vi kan bygga tak till altanen! unnamed-47

DIY

Återbrukade leopardbyxor

maj 26, 2016

Indra ska på kalas på lördag och man fick gärna vara utklädd till något djur. Hon ville vara leopard eftersom hon har en del leopardkläder, men vi behövde en svans och öron också så det återbrukade vi av ett par trasiga byxor.

Vi klippte av benen

unnamed-74

Det ena benet (det utan hål) blev svans, men den var lite för bred så vi sydde en söm längs med

unnamed-75

Sen klippte vi bort det överflödiga tyget och satte en gummisnodd längst ned

unnamed-76

Vände på tyget rätt och började stoppa. Trumpinne fungerade utmärkt till att peta ner vadden med

unnamed-79

Vadden tog vi från en gammal kudde och det blev ett par shorts till Edda efter att vi klippt bort benen.

unnamed-72

Vi klippte bort sömmen längst ner på andra byxbenet och klippte två trekanter av hörnen

unnamed-80

Ena sidan är ju redan ihopsydd, så vi sydde ihop andra sidan och lämnade öppet nedåt

unnamed-81

Av tygremsan som v fick över vi klippte vi till en bit för att klä in diademet med. Vände tyget avigt, sydde en söm längst med kanten och vände tillbaka

unnamed-82

och trädde på den på diademet och fyllde öronen med vadd. Inte våra egna, även om jag var sugen på det ett tag där…

unnamed-83

Sen sydde vi ihop öronen och svansen med en söm bara

unnamed-77

vi tog bara gummisnoddar i hörnen på öronen för att fästa dom på diademet. Det blev inte så snyggt eftersom vi inte hade någon bra färg, så om jag hinner ska jag sy fast dom för hand istället. Eller så täcker jag bara snoddarna med någon tygrest som blev över, det är kanske snabbast.

unnamed-73

Indra är i alla fall väldigt nöjd och stolt

unnamed-78

DIY

Väggdekoration DIY

maj 17, 2016

Här kommer värdens enklste Ikea-hack som jag och Isabelle gjorde till ett jobb, men som aldrig användes. Det är dekorationsfjärilarna Käresta, från Ikeas pappersshop, som finns i två olika storlekar och i två olika färger. Dom är inte så värst fina, eller jag tycker att dom är asfula om jag ska vara ärlig, men med lite sprayfärg blir det något helt annat. Och så himla enkelt, att bara spraya och sen kludda upp på väggen. Jag minns inte vad färgen jag använde hette men jag kan återkomma om det, den är från Montana i alla fall.

Före:

käresta.001

Efter:

unnamed-58 unnamed-59 unnamed-60

DIY

Sy din egen sängkappa

april 10, 2016

Det är inte så att jag inte kan sy, men jag tycker inte att det är så roligt. Det är så mycket som ska sicksackas och fållas och hållas på, som tar tid, men som i slutändan inte ger något synligt resultat. Så jag föredrar att göra det så snabbt och enkelt som möjligt, så här kommer en guide på hur jag fusksydde min sängkappa. Kanske inte så mycket fusk, för jag syr ju, men jag tog den enklaste vägen jag kunde komma på.

Så jag köpte några av dom billigaste gardinerna på Ikea. Det finns också linnegardiner om man vill ha det, men eftersom dom är dyrare så kändes det som att jag lika gärna kunde köpa en färdig sängkappa i så fall. Vilket jag visserligen inte kunde eftersom vår säng är högre än standard, men ändå. Ska jag göra jobbet själv så vill jag åtminstone komma undan billigt. Ännu bättre hade det ju varit om jag haft några gardiner hemma som hade funkat. I alla fall, jag ska alltså föröka förklara hur jag gjort och det är såklart bara att fråga om något är oklart. Vilket det förmodligen kommer bli.

Det här behöver man:
Gardiner (2 längder, i mitt fall 250x145cm per längd)
Rynkband (lika långt som gardinerna blir när dom är ihopsydda, i mitt fall 8m)
Lakan (kommer inte synas, så ta bara något gammalt)
Sytråd
Sax
Symaskin (helst)

Såhär gör man:

 1. Lägg ut gardinlängderna, vik dom på längden och klipp så du får fyra långsmala delar. Man behöver inte ens vara noggrann för den klippta delen kommer inte synas sen. unnamed-18
 2. Klipp bort veckbandet (gardinupphängningsdelen) och sicksacka alla klippta kanter.  unnamed-19
 3. Lägg delarna rätsida mot rätsida, nåla och sy ihop kortsidorna.Fortsätt till alla delar är ihopsydda till en lång. Viktigt att man syr så den fina fabrikssydda kanten på långsidan hamnar på en och samma sida, så kappan blir snygg nedtill sen. unnamed-20
 4. Mät sen från snyggkanten och upp, lika långt som det är från golvet till sängkanten (under bäddmadrassen) och sätt en nål. För att inte sömmarna ska synas på kappan sen så har man nålen som en riktlinje att hålla sig ovanför. Vik den överflödiga biten ovanför nålen en gång eller flera gånger om det behövs och sy sen dit rynkbandet. Det behöver bli en liten bit kvar ovanför rynkbandet till att sy fast i lakanet sen. unnamed-23   unnamed-24
 5. Ta bort bäddmadrassen och lägg ut lakanet på sängen. Jag tog ett som barnen ritat på, det fungerar även med oritade lakan, men det är ju klart bäst att ta något begagnat. Lakanet behöver inte heller vara i samma färg som själva kappan då den inte kommer synas, syr man i något genomskinligt tyg så kan man ju klippa i lakanet så det inte sticker ner någonstans. unnamed-25
 6. Dra i trådarna på rynkbandet och fördela rynket och nålade fast kjolen på lakanet.  unnamed-26
 7. och sist, sy fast kjolen i lakanet, antingen för hand eller på maskin.  unnamed-22
 8. Tada! unnamed-31 Foto: Elin Wallin